vrijdag 3 april 2020

Applaus voor Verzorgende IG in opleiding: Rochella Jansen Freriksen!

Rochella Jansen Freriksen wil werken met mensen. Ze volgt de opleiding Verzorgende IG op het Da Vinci College en loopt stage op de afdeling somatiek bij een verzorgingshuis. Rochella verleent daar zorg aan ouderen met chronische ziekten.
 
Leestijd: 5 minuten
 
Na Skills The Finals nam Rochella Jansen Freriksen de bronzen medaille van de vakwedstrijd Verzorgende IG mee naar huis. Supertrots is ze! “Door mee te doen aan deze vakwedstrijd heb ik zo’n grote stap gezet in mijn leven. Ik ben echt gegroeid in mijn vak omdat ik veel zekerder ben geworden in mijn handelen.” Lachend: “Dat is fijn als perfectionist die met kwetsbare mensen werkt.”
 
Hoe ziet een werkdag eruit op jouw stage?
“Om kwart over zeven ’s ochtends begin ik met de overdracht van de verzorgenden die nachtdienst hadden. Zij melden eventuele bijzonderheden. Met mijn collega’s verdelen we daarna wie welke bewoners verzorgt en welke extra zorg ze eventueel nodig hebben. Ik was de bewoners en help ze met aankleden en zichzelf te verzorgen. Daarna krijgen de mensen ontbijt en halen we ze op voor een gemeenschappelijke activiteit. ’s Middags gaan de bewoners weer terug naar hun eigen kamer en brengen we iedereen een bezoekje. We helpen hen met een stukje fruit schillen of boterhammen smeren en maken een praatje. Dat vind ik supergezellig. De mensen waarderen deze aandacht heel erg.”
 
Door corona mogen de mensen in het verzorgingshuis geen bezoek ontvangen. Hoe vang jij dat op als stagiaire?
“Ik begeleid de mensen bij het videobellen zodat ze toch contact met thuis kunnen hebben. Ik stel soms mensen gerust die bang zijn en maak een praatje.”
 
Je werkt op je stage met een kwetsbare groep mensen op leeftijd. Hoe ga je daarmee om?
“Ik ben me ervan bewust dat ik werk met bewoners die er plotseling niet meer kunnen zijn. Tijdens mijn vorige stage heb ik dat meegemaakt. Dat raakte me wel. Huilen is menselijk en mag ook wel, maar je moet ook professioneel zijn en even kunnen wachten met je eigen verdriet. Los kunnen laten hoort ook bij het vak van verzorgende.”
 
Rochella Jansen Freriksen koos voor de opleiding Verzorgende IG op het Da Vinci College omdat ze graag voor mensen zorgt en met mensen wilde werken. Heb jij dat gevoel ook? Kijk dan op kiesmbo.nl voor meer info. Wil je meer weten over de vakwedstrijden van Skills waar Rochella aan heeft meegedaan? Neem dan eens een kijkje op de website van World Skills Netherlands.


Applaus voor Verzorgende IG in opleiding: Rochella Jansen Freriksen!