dinsdag 7 april 2020

Leren fouten durven maken

Bart Blankendaal verdiende zijn brood als trainer van CAD-software bij een commercieel bedrijf. Tot hij de vacature zag voor instructeur bij het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. “Ik wilde een baan met zingeving.”
 
Leestijd: 3 minuten
 
In het lab van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) voelt instructeur Bart Blankendaal zich als een vis in het water. Hij kan er zijn kennis van CAD-software kwijt en zijn liefde voor innovatie. Het lab bevat namelijk de nieuwste machines en apparaten die de creatieve industrie gebruikt. Zoals onder andere 3D-printers, een lasersnijmachine, VR-brillen en Barts trots: de watersnijmachine. “We hoeven niet meer naar een bedrijf om te laten zien hoe deze peperdure machine werkt. Met dit desktopmodel kunnen studenten hier aan de slag om glas, metaal of andere materialen te snijden.”
 
Maar het mooiste van zijn baan vindt Bart dat hij studenten en zijn collega’s mag begeleiden bij het ‘durven’ maken. Een halve dag per week is hij bezig met onderzoek naar het stimuleren van een makersmindset. “Het gaat niet om het eindresultaat, maar om het proces. Durven om te experimenteren, improviseren en te onderzoeken waar je uit komt. Durven om fouten te maken. Dát is een makersmindset. Het is een van die 21e-eeuwse vaardigheden die nodig is omdat de maatschappij razendsnel verandert.”
 
Creatief proces
Iedere student en medewerker van het HMC die interesse heeft om dingen zelf te bedenken en te maken, kan terecht in het lab en bij Bart. Bart begeleidt en coacht studenten en denkt met hen mee. Een luxepositie volgens hem. “Studenten komen bij mij in het lab omdat ze dat zelf willen. Ik help hen op weg met uitleg bij een machine of ik ben sparringpartner bij hun creatief proces.”
 
Dat vereist geduld, technisch inzicht en goede communicatievaardigheden van Bart. “Het allerbelangrijkste in deze functie is dat ik oprechte interesse heb in de student en in wat hij of zij wil maken. Door mijn enthousiasme trek ik de student automatisch mee. Daar geniet ik van.”
 
Omdat hij iedere dag geniet van zijn overstap van bedrijfsleven naar het onderwijs, werkt Bart Blankendaal mee aan de campagne ‘Baan van het leven’ van het ministerie van OCW. Deze campagne is bedoeld om mensen enthousiast te maken voor een baan in het onderwijs. Kijk voor meer informatie op https://debaanvanhetleven.nl/.