donderdag 9 april 2020

Applaus voor onderofficier luchtgevechtsleiding Duncan!

“Het luchtruim boven ons is een grote snelweg met veel verkeer”, vertelt Duncan (25). Als onderofficier Luchtgevechtsleiding bij de Koninklijke Luchtmacht bewaakt en beveiligt hij het Nederlandse luchtruim en het Nederlandse deel van de NAVO Area of Responsibility boven de Noordzee. Door het slim ordenen en doorgeven van alle data over het luchtruim, stuurt hij met zijn collega’s militaire vliegtuigen aan. Een taak die altijd moet doorlopen, ook tijdens de huidige coronacrisis.

Leestijd: 4 minuten

Duncan was al geïnteresseerd in een baan bij het leger toen hij nog op de havo zat. Onder andere door zijn vader, die bij het Korps Mariniers werkte. Als zestienjarige deed hij mee aan enkele jongerenactiviteiten van defensie. Op dat moment lukte het nog niet om een passende aansluiting te vinden, maar niet veel later bleek een mbo-vervolgopleiding een prima alternatief. “Op het mbo keken ze goed naar wat bij mij paste, hoe ze het beste uit mij konden halen. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor.”
 
Duncan deed een opleiding tot aankomend medewerker grondoptreden bij ROC Tilburg. Bij die opleiding krijg je les in algemene militaire basisvaardigheden. Tijdens de opleiding bleek dat hij meer in zijn mars had. Bijvoorbeeld omdat zijn Engels en rekenvaardigheden erg goed waren. “Zo ben ik uiteindelijk van niveau 3 doorgestroomd naar defensie.”
 
Daar kreeg Duncan een contract en een vaktechnische opleiding. Nu verzamelt hij belangrijke informatie en ziet hij naar eigen zeggen ‘alles wat er gebeurt in de lucht’. “Daarover communiceer ik met mijn veertien directe collega’s, met onze officieren, maar ook met andere landen. Verder sta ik in contact met een AWACS (Airborne Warning and Control Systems) toestel en F16’s. Het is soms best hectisch, maar ik vind dat een uitdaging. Ik weet waar ik het voor doe. Ons land beschermen is belangrijk.”
 
Hoe zie jij je toekomst binnen defensie?
“Ik wilde ooit docent worden. Dat klinkt alsof het heel iets anders is dan wat ik nu doe, maar voor mij is het volkomen logisch. Tijdens mijn mbo-opleiding heb ik geleerd hoe belangrijk een instructeur is. Je moet veel oefenen met gesimuleerde ‘oorlogssituaties’, maar die zijn natuurlijk niet echt. Ik had instructeurs die de situatie tóch realistisch maakten, zonder dat het een spelletje Call of Duty werd. Dat vond ik heel inspirerend. Dat zou ik misschien later ook willen gaan doen.”
 
“Verder zijn er ook nog volop andere kansen binnen defensie. Ik zou nog kunnen leren hoe je met onbemande drones vliegt. Ik kan nog de officiersopleiding gaan doen. En ik wil nog op uitzending naar het buitenland. Nee, daar ben ik niet bang voor. Daar heb ik toch voor getekend!”  
 
Wil je net als Duncan een baan met verantwoordelijkheid? Kijk dan hier voor meer informatie over de mbo-opleiding Aankomend medewerker grondoptreden.
 

Applaus voor onderofficier luchtgevechtsleiding Duncan!