woensdag 15 april 2020

Applaus voor mbo-ambassadeur Hendrik de Kok, afstuderend verpleegkundige!

“Dat ik een vitaal beroep heb, dat wist ik natuurlijk allang,” glimlacht Hendrik de Kok. De Landelijk Ambassadeur mbo 2019 is net even aan het bijkomen in een voorjaarszonnetje nadat hij een aantal intensieve stagedagen achter de rug heeft op de afdeling cardiologie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Het is het Brabantse ziekenhuis waar eind februari het eerste coronageval van Nederland werd opgenomen. Sindsdien is het aanpoten voor de verpleegkundigen en andere zorgcollega’s.

Leestijd: 3 minuten
 
“Het is heftig op dit moment. Ik ben aan het afstuderen en heb veel te maken met coronapatiënten. Eerst op de corona-verpleegafdeling. Maar ook op de afdeling cardiologie waar ik nu werk zijn er erg zieke patiënten met het virus. Mensen zien er angstig uit als ze binnenkomen en soms kun je maar beperkt wat voor ze doen. Er is geen geneesmiddel. Er mag maar één iemand op bezoek komen. Dat is heel moeilijk en verschrikkelijk.”
 
“Toch weet ik zeker dat ik op de goede plek zit”, vervolgt de mbo-student die vorig jaar de titel Landelijk Ambassadeur mbo binnen wist te halen. “Mensen in de zorg zijn nu superbelangrijk. Eén van de belangrijkste wensen van mensen op dit moment is gezond blijven. Dat wij ons steentje daaraan kunnen bijdragen vind ik mooi, daar ben ik trots op.”
 
Griekenland
In 2015 werkte Hendrik als beveiliger. Aangedaan door televisiebeelden over kwetsbare mensen in Griekse vluchtelingenkampen besloot hij dat hij meer wilde doen dan alleen als vrijwilliger deze mensen steunen. Hij wilde medisch bijstand kunnen bieden. Hij koos voor een opleiding Verpleegkunde bij ROC Tilburg.
 
“De situatie waarin ik nu werk is uniek. Dat hoop ik nooit meer mee te maken. Maar los van de emotionele context is het ook heel erg leerzaam. Het is een uitdaging voor mij. Hoe het virus effect heeft op patiënten is soms heel verschillend. Iemands situatie kan in een kwartier of half uur verslechteren. Ik moet heel goed opletten, leer nog beter kijken. We zijn nu ook allemaal gelijk, want dit is voor mij en al mijn collega’s nieuw. Daar hebben we het ook over. We delen ervaringen, leren van elkaar.”
 
“Ik wil uiteindelijk gaan werken voor Artsen Zonder Grenzen. Daarvoor heb je hbo Verpleegkunde nodig. De coronacrisis motiveert mij juist om nog verder te leren straks als ik klaar ben in juli.”
 
Hendrik de Kok volgt de mbo-opleiding Verpleegkunde op niveau 4. Hier lees je er meer over.
In november 2019 werd Hendrik de Kok verkozen tot Landelijk Ambassadeur mbo. Wil je weten hoe? Kijk dan de serie Mbo’ers Pakken Aan terug. 

 


Applaus voor mbo-ambassadeur Hendrik de Kok, afstuderend verpleegkundige!