vrijdag 17 april 2020

Applaus voor onderwijsassistent Desiree Hernandez!

Het lesgeven zit Desiree Hernandez in het bloed. Werken als docent drama is haar grote wens. De opleiding tot onderwijsassistent én een baan in deze functie op haar oude school, het Albeda College, brengen Desiree een flinke stap dichter bij haar droom.
 
Leestijd: 3 minuten
 
Druk, druk, druk. Desiree Hernandez kan het niet anders zeggen. Nu ze door de coronacrisis op afstand de examentrainingen verzorgt voor – jawel – studenten van de opleiding onderwijsassistent, is ze non-stop in de weer. Ruim een jaar geleden zat Desiree in hetzelfde schuitje als de studenten die ze lesgeeft. Ze weet welke valkuilen de examens hebben en hoe je die het beste kunt omzeilen. Toch kost lesgeven vanachter het beeldscherm haar meer energie dan voor de klas staan. “Ik mis de dynamiek van de klas. Ik kan net niet dat extra beetje begeleiding geven aan studenten die het nodig hebben omdat ik letterlijk niet naast ze kan staan.”
 
Arm om schouder
Voor een mensenmens als Desiree is persoonlijk contact de brandstof waarop ze gaat. Als begeleider van vier examenklassen is de interactie en het contact met haar studenten superbelangrijk voor haar werk. Tuurlijk wist Desiree dat al, maar door afstandsonderwijs is het belang van persoonlijk contact haar nog duidelijker geworden. “Sommige studenten moeten over een drempel om online te leren en te werken. Die arm om de schouder is nu een appje, een telefoongesprek of videobellen. De non-verbale communicatie mis je en die zegt soms meer dan woorden. Aan de andere kant zie ik dat de meer introverte studenten meer ruimte hebben om hun verhaal te vertellen omdat ik mijn studenten spreek in groepjes van drie.”
 
Lightversie
Het online lesgeven maakt Desiree en haar collega’s ook steeds creatiever. Desiree bedenkt opdrachten voor studenten die op dit moment geen stage kunnen lopen. Met deze alternatieve stageopdrachten kunnen de studenten aantonen dat ze over didactische vaardigheden beschikken. Hoe geef je onderwijs en hoe ga je om met kinderen, dat zijn de belangrijkste vaardigheden voor een onderwijsassistent. “Je bent de lightversie van docent. Daarom koos ik voor deze opleiding”, zegt Desiree. “Hopelijk kan ik volgend jaar naar het hbo voor de opleiding tot docent drama. Dat is mijn droom.”
 
Wil je net als Desiree ook voor de klas staan? Check dan hier de opleiding tot onderwijsassistent.