maandag 20 april 2020

Applaus voor Nick Poppelaars, POL-chauffeur voor Defensie!

Korporaal Nick Poppelaars (21) uit Breda won op zijn negende een helikoptervlucht bij een open dag van de Koninklijke Luchtmacht. Vanaf toen was het duidelijk: dáár wilde hij werken. Dankzij een mbo-opleiding maakte hij zijn droom waar en werkt hij nu op Vliegbasis Eindhoven.

Leestijd: 3 minuten

“Ik zorg ervoor dat onze vrachtkisten de lucht ingaan, maar ook dat ze daar blijven en niet naar beneden komen door een mankement”, vertelt Nick Poppelaars uit Breda. Als POL-chauffeur voorziet hij transportvliegtuigen (‘kisten’) als de C-130, de KDC-10 en de Gulfstream IV van vliegtuigbrandstof. POL staat voor Petrol, Oil and Lubricants, stoffen die hij rondrijdt in (tank)wagens van zo’n 30 kuub.
 
Met zijn ploeg van vijf collega’s voert hij ook kwaliteitscontroles uit. “We zorgen dat er geen water, vuil of roest in de brandstof zit. Dat zou gevaarlijk zijn. Ons land is een van de strengste volgers van de NATO-eisen op dit gebied.”
 
Hij is nuchter over de beroepsaanduiding ‘vitaal’. “Voor ons geldt corona niet als een crisis. Ik ben wat dit betreft echt niet zo belangrijk als iemand in de zorg. Maar ik denk wél dat ik belangrijk werk doe voor ons land. Als ik geen brandstof lever, gaat zo’n kist ook niet in de lucht in.”
 
Nick begon op zijn zestiende bij ROC Tilburg (“ik was nog te jong voor defensie”) en deed daar een opleiding tot Aankomend medewerker grondoptreden. Bij die opleiding krijg je les in algemene militaire basisvaardigheden. Daarna stroomde Nick door naar de Koninklijke Luchtmacht waar hij een specialistische vakopleiding kreeg. Hij leerde rijden met een oplegger en heeft een licentie om te mogen rijden met gevaarlijke stoffen.
 
“Beide vaardigheden zouden ook goed van pas komen in de burgermaatschappij, mocht dat aan de hand zijn”, zegt Nick tevreden. Maar voorlopig is er geen haar op zijn hoofd die daaraan denkt. Defensie is zijn ding.
 
“Ik werk hier pas een jaar en ben nog lang niet uitgeleerd. Ik zou nog verder willen studeren op niveau 4 richting logistiek. Over vijf jaar zou ik bijvoorbeeld groepscommandant willen worden; leidinggeven aan een groep POL-chauffeurs.”
 
Wil je net als Nick een baan met verantwoordelijkheid? Kijk dan hier voor meer informatie over de mbo-opleiding Aankomend medewerker grondoptreden.
 

Applaus voor Nick Poppelaars, POL-chauffeur voor Defensie!