dinsdag 21 april 2020

Applaus voor Jasmien Ghaderi, activiteitenbegeleider in de gehandicaptenzorg!

Jasmien Gadheri is activiteitenbegeleider in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze had nooit gedacht dat ze in de gehandicaptenzorg zou gaan werken. Totdat Jasmien via de maatschappelijke stage op het vmbo kennismaakte met een wereld die haar uitstekend beviel.  
 
Leestijd: 5 minuten
 
Na het vmbo koos Jasmien Ghaderi (27) bewust voor de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen op het Summa College. Als ze aan de slag zou willen bij een instelling voor verslaafden, dan kan ze daar ook terecht met haar diploma. Maar de gehandicaptenzorg heeft haar hart gestolen. “Het zijn mensen zoals jij en ik met dezelfde gevoelens en vragen. Ze zijn eerlijk en gastvrij. Ze leven nu. In het moment. Dat spreekt me erg aan”, zegt Jasmien.
 
Wat maakt jouw werk als activiteitenbegeleider interessant?
”De verschillende niveaus van de cliënten. Waar liggen hun behoeftes en hoe kan ik daarop inspelen? Dat maakt mijn werk interessant, omdat ik iedereen op zijn eigen niveau werk kan bieden. Je moet wel stevig in je schoenen staan. Nee is nee en ja is ja. Het is belangrijk voor de cliënten dat je hen houvast biedt. Ze moeten op jou terug kunnen vallen.”
 
Door de coronacrisis zullen de cliënten je nog meer nodig hebben. Hoe ga je daarmee om?
“Normaal gesproken begeleid ik cliënten bij het doen van eenvoudige arbeid zoals inpakwerk. Door corona is de activiteitenbegeleiding gesloten. Ik werk nu met nieuwe cliënten die in de instelling wonen en niet naar huis kunnen. Dat is voor ons allebei zoeken. Deze mensen mogen ook niet het terrein af of bezoek ontvangen. Ik probeer hen een dagstructuur te bieden en te kijken wat ze graag zouden willen. Op deze manier kan ik een activiteit met ze ondernemen zoals een stukje fietsen of een taart bakken. De onzekerheid die corona met zich meebrengt is heel lastig uit te leggen. Dat roept soms negatief gedrag op in de vorm van schelden en agressie. Ik blijf rustig en straal uit dat ik er voor hen ben.”
 
Wat weten mensen niet over de gehandicaptenzorg wat ze wel zouden moeten weten?
“De meeste mensen denken dat ik de hele dag bezig ben met het verzorgen van cliënten. Dat beeld klopt niet. Ik werk met mensen met een hoog niveau die normaal gesproken doordeweeks aan het werk zijn in de dagbesteding. En die ook vragen hebben over bijvoorbeeld verliefdheid, angsten of werk zoals jij en ik die ook hebben.”
 
Heb je net als Jasmien interesse in een baan in de gehandicaptenzorg? Kijk dan op kiesmbo.nl voor meer informatie over passende opleidingen.
 

Applaus voor Jasmien Ghaderi, activiteitenbegeleider in de gehandicaptenzorg!