donderdag 23 april 2020

Applaus voor beveiliger Oktay Yumerov!

“De ene dag controleer ik de brandbeveiliging van een pand, de volgende dag check ik uitgebreid wie er wel en niet naar binnen mag in het bedrijf”, vertelt beveiliger Oktay Yumerov (21) uit Den Haag. Een cruciale taak nu er tijdens de coronacrisis veel bedrijfsgebouwen leegstaan.

Leestijd: 4 minuten
 
Oktay werkt voor beveiligingsbedrijf Trigion, dat overal in het land gebouwen bewaakt (zogenoemde ‘objecten’). “Ik werk nu bij een medicijnenfabrikant”, vertelt Oktay. Vanuit een meldkamer ziet hij via cameratoezicht bijna alles wat er gebeurt op het terrein. “Daarnaast loop ik controlerondes in en om het gebouw. Ik bepaal letterlijk wie er binnenkomt, omdat ik alle personeelsbadges controleer en de slagboom bedien. Zonder mij kan er niemand aan het werk.”
 
Met je verstand
“Ik weet ook wat er moet gebeuren als er door oververhitting een brandje ontstaat in een computerruimte. Daar mag je niet zomaar met water blussen. Dan maak je het erger. In het geval van een lekkage met chemische stoffen zijn er ook weer speciale protocollen. Ik weet precies wie ik wanneer moet bellen en wat er moet gebeuren”, vertelt hij trots. “Ik draag geen wapens, ik doe het allemaal met mijn verstand.”
 
Oktay deed eerst een opleiding tot beveiliger-2 bij mboRijnland in Alphen aan de Rijn. Na de basisopleiding is hij nu bezig met de vervolgopleiding Coördinator beveiliging. “Ik doe nu meer ervaring op tijdens mijn baan, maar uiteindelijk wil ik met deze vervolgopleiding teammanager worden. Dan geef je leiding aan anderen en maak je ook planningen.”
 
Doorgroeien
“Je moet best een beetje technisch zijn in deze baan. Er zijn veel computersystemen. En in mijn geval heb ik ook te maken met internationale gasten. Dus Engels is ook belangrijk. Wat ik ook erg leuk vind aan mijn baan is dat je met veel mensen te maken hebt. Bijvoorbeeld met je opdrachtgever. Daar zou ik later wel meer mee willen doen. Als beveiliger heb je best veel doorgroeimogelijkheden, één ervan is dat je ook projectmanager kunt worden. Dan neem je de opdrachten van een klant aan en bespreek je wat je voor een bedrijf kunt betekenen. Dat wil ik over een jaar of tien ook wel graag. Of misschien bij de politie? Ik weet het nog niet, maar ik heb nog even.”
 
Ook een baan met verantwoordelijkheid zoals Oktay? Klik dan hier voor meer informatie over de mbo-opleiding Coördinator beveiliging.
 

Applaus voor beveiliger Oktay Yumerov!