woensdag 29 april 2020

Applaus voor Sterrin Joosten, medewerker kinderopvang!

In vriendenboekjes schreef Sterrin Joosten als kind dat ze later mama wilde worden. “Ik vind het werken met kleine kinderen heerlijk.” Haar wens kwam uit. Sterrin is moeder én werkt in de kinderopvang.

Leestijd: 3 min.

Sterrin Joosten (31) kijkt ernaar uit om ‘haar’ baby’s, dreumesen en peuters weer te zien als Kinderopvang Koningskinderen in Oosterbeek op 11 mei 2020 open gaat. Door de coronamaatregelen was de kinderopvang alleen open voor kinderen met ouders in cruciale beroepen. Sterrin had een keer per twee weken dienst om het werk onder haar collega’s te verdelen.

Straks verzorgt Sterrin samen met twee collega’s een groep van zestien kinderen van 0 tot 4 jaar. Een verticale groep heet dat in de kinderopvang. “Ik vind een verticale groep het leukste omdat je kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar hebt. Het werk is voor mij afwisselender dan in een horizontale groep met kinderen van dezelfde leeftijd.”

Hoe ziet je werkdag eruit?

“’s Ochtends bijvoorbeeld bied ik liefdevolle verzorging aan de baby’s. Met liefdevolle verzorging bedoel ik dat je aandacht besteedt aan ieder kind door te kijken wat het nodig heeft. Ik zorg ervoor dat de baby’s op tijd eten en drinken en let erop dat ze hun rustmomenten hebben, want de andere kindjes slapen niet altijd op hetzelfde moment als de baby’s Na de lunch ga ik met de dreumesen en peuters knutselen, gymen of doe ik een spelletje. Ik houd ervan om te zingen met de kinderen. Een opruimliedje werkt uitstekend.”

Dat klinkt als een afwisselende dag. Moet je hard werken in de kinderopvang?

Sterrin lachend: “Het is leuk hard werken omdat je zo veel terugkrijgt van de kinderen. Je moet wel goed tegen stress kunnen. De dag loopt vaak anders dan hoe jij het van te voren bedenkt. Een kindje zit bijvoorbeeld niet lekker in zijn vel, twee kinderen hebben ruzie of er valt er eentje. De balans vinden tussen het bieden van structuur en het kunnen omgaan met onverwachte situaties, maakt het werk intensief.”

Welke eigenschappen heb je nodig om in de kinderopvang te werken?

“Naast stressbestendig, zijn creativiteit en spontaniteit belangrijk. Er bestaan geen hapklare methodes hoe je met kinderen omgaat. Daarin moet je liefdevol zijn. Dat houdt in dat je respect hebt voor het kind zodat het zich geliefd voelt. Geduld is de belangrijkste eigenschap denk ik. Het geduld om aan te voelen wat een kind wil. Je ontwikkelt vanzelf antennes daarvoor.”

Wil jij ook in de kinderopvang werken? Kijk dan hier voor de opleidingsmogelijkheden.