vrijdag 8 mei 2020

Applaus voor verpleegkundige in opleiding Emma Ligthart!

Saamhorigheid en flexibiliteit. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen die verpleegkundige in opleiding Emma Ligthart overal om zich heen ziet. “De coronacrisis is heel erg, maar ook een waardevolle leerervaring.”
 
Leestijd: 4 minuten
 
Verpleegkunde is haar met de paplepel ingegoten. Ook de moeder en grootmoeder van Emma Ligthart (20 jaar) zijn verpleegkundigen. Over de term ‘vitaal beroep’ had ze daarom nog niet zo nagedacht. Voor haar is het ‘logisch’ om anderen te willen helpen. “Dat wist ik de dag dat ik hieraan begon.” Desalniettemin maken klappende mensen en de extra waardering vanuit de maatschappij wel veel indruk op Emma. “Ik vind het echt bijzonder om mee te maken. Ik was al blij met mijn studiekeuze, maar nu ben ik echt heel trots.”
 
Hoe zien jouw dagen eruit?
“Ik volg de VIP-opleiding van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Daarbij werken ROC Horizon College en ROC Kop van Noordwest-Holland samen bij een vierjarige mbo-opleiding tot verpleegkundige. Normaal gesproken ga ik twee dagen in de week naar school en loop ik de rest van de tijd stage op de verpleegafdeling orthopedie. Nu is het allemaal een beetje anders.”
 
Wat is er anders?
“Het reguliere leerproces staat een beetje stil. Ik loop nu stage op de afdeling Chirurgie. Dat is een andere afdeling dan gepland. Als derdejaars is het namelijk niet de bedoeling dat we in contact komen met coronapatiënten. We kunnen al heel veel, maar we weten natuurlijk nog lang niet alles. Dit is een beschermingsmaatregel voor ons, de patiënten en mijn collega’s. Dat voelt fijn. Er wordt op ons gelet, ik voel me gezien.”
 
“De zorg zelf is ook anders. Er komen minder patiënten naar het ziekenhuis. Geplande operaties gingen niet door. Maar dit betekent allemaal niet dat ik niks leerde. En er zijn veel andere waardevolle dingen die nu langskomen. Ik ben echt onder de indruk van hoe er wordt samengewerkt bijvoorbeeld. En hoe flexibel iedereen zich opstelt. Op, maar ook tussen de afdelingen. Er wordt ook veel onderling gepraat om te kijken of het goed gaat met iedereen. Ook met stagiaires. Dat vind ik heel fijn. De geplande operaties worden nu gelukkig weer langzaam opgestart.”
 
Hoe zie je de toekomst?
“Misschien ga ik nog wel verder studeren. Ik denk aan een hbo-opleiding verloskunde. Of gewoon als verpleegkundige op de verloskunde-afdeling. Dat hangt af van de stage op die afdeling die eraan komt.”
 
Ben je ook een zorgzaam type zoals Emma? Check dan hier de opleiding tot verpleegkundige.
 

Applaus voor verpleegkundige in opleiding Emma Ligthart!