donderdag 7 mei 2020

Applaus voor tandartsassistente Melissa Balduk!

Melissa Balduk mocht zich in 2019 de beste tandartsassistent van Nederland noemen. Ze won in dat jaar Skills The Finals én kreeg een baan als tandartsassistente bij de afdeling kaakchirurgie van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.
 
Leestijd: 5 minuten
 
Tijdens haar stage bij de afdeling kaakchirurgie van het Slingeland Ziekenhuis wist Melissa Balduk dat ze dit werk de rest van haar leven wil blijven doen. Het geluid van het handstuk (boormachines) en zuigers, bloederige monden, injectienaalden: het doet Melissa niet veel. Het gaat haar erom dat de patiënten goed geïnformeerd zijn zodat ze met een gerust gevoel de behandeling ondergaan. “Dat geeft zowel de patiënt als mij een goed gevoel.”
 
Hoe zorg je ervoor dat mensen blij de behandelkamer in gaan en er ook weer blij uitlopen?
“De meeste mensen komen bij de kaakchirurg om hun verstandskiezen te laten trekken. Of ze krijgen een wortelpuntbehandeling of implantaten. Van te voren zijn mensen vaak erg bang omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren. Als ik uitleg geef over de behandeling die nodig is bij de patiënt, dan geeft hen dat vaak al een geruster gevoel. Uiteindelijk vinden de mensen de behandeling dan erg meevallen. Het is ook een beetje aanvoelen welke aandacht iemand nodig heeft. Zelf heb ik bij de kaakchirurg mijn verstandskiezen moeten laten trekken. Ik kan vanuit ervaring praten, dat scheelt ook.”
 
Wat is het verschil tussen assisteren bij een tandarts en assisteren bij een kaakchirug?
“Bij de tandarts kom je voor een wortelkanaalbehandeling, een kroon of een gaatje in je kies. De behandelingen bij de kaakchirurg zijn in het ziekenhuis en hebben een medische oorzaak. Een tandarts werkt meestal met één assistente. Een kaakchirurg werkt altijd met twee assistenten. De één doet de omloop, zoals het opvangen van patiënten, maken van foto’s en het doornemen van de anamneselijst. Hiermee kijk je of de patiënt goed gezond is en of er nog bijzonderheden zijn waar wij extra op moeten letten. De ander assisteert de kaakchirurg en zorgt ervoor dat die zijn werk goed kan doen. Denk bijvoorbeeld aan het schoon houden van instrumenten, injecties klaarmaken en helpen tijdens de behandeling.”
 
Wat heb jij in je werk gemerkt van de coronamaatregelen?
“We waren alleen open voor spoedgevallen. In plaats van twee assistenten mocht er maar één assistent aanwezig zijn. We letten nog strenger dan voorheen op hygiëne. Patiënten moeten hun handen desinfecteren voor en na de behandeling. We proberen zo veel mogelijk anderhalve meter afstand te houden. Dat is lastig tijdens een behandeling. Daarom maken we de instrumenten en de behandelkamer extra goed schoon en dragen we ook alle beschermingsmaterialen zoals een mondkapje, bril en mutsje als we de patiënten ophalen.”
 
Wil je net als Melissa tandartsassistente worden? Kijk dan hier voor meer informatie over deze opleiding.
 

Applaus voor tandartsassistente Melissa Balduk!