woensdag 20 mei 2020

Applaus voor verpleegkundige en praktijkopleider Marloes Wien!

Praktijkopleider Marloes Wien is tijdelijk weer werkzaam als verpleegkundige om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. “Vitaal beroep? Ieder beroep moet je doen met enthousiasme en kunde. Jezelf verbeteren, daar gaat het om!”
 
Leestijd: 4 minuten
 
“Ik wilde van jongs af aan al in de zorg werken”, vertelt Marloes Wien (33) uit Purmerend. “Ik werkte mezelf op van niveau 2 naar niveau 4. Ik was onder andere acht jaar verpleegkundige op de Acute Opname Afdeling. Al die tijd werkte ik aan de verbetering van mijn zorgcapaciteiten voor de patiënt. Je kunt niet altijd de beste zorg geven, maar wél nastreven.”
 
“Ik denk dat ik belangrijk werk doe, maar vitaal? Ik vind een kapper ook belangrijk, want die draagt eraan bij dat ik blij ben met mezelf. Als ik goed geknipt ben, voel ik me zelfverzekerder. Ieder beroep moet je doen met enthousiasme en kunde. Jezelf verbeteren, daar gaat het om!”
 
Eigen niveau
“Ik ben nu anderhalf jaar praktijkopleider op de afdelingen interne geneeskunde, geriatrie en de Acute Opname Afdeling (AOA). Die wil om te verbeteren geef ik ook mee aan de studenten die ik begeleid. Iedere student kun je op zijn eigen niveau helpen verbeteren. Je ziet meteen de effecten. Superleuk.”
 
“Het is mijn taak om het leertraject van ongeveer 25 van de 200 studenten bij de Noordwest Ziekenhuisgroep te organiseren, coördineren en bewaken. Ik heb daarbij ook veel contact met de verpleegkundigen op de vloer, de managers, beleidsmakers en de onderwijsvertegenwoordigers. Ik probeer zo zichtbaar mogelijk te zijn, zodat iedereen zoveel mogelijk gelegenheid heeft vragen te stellen. Ja, dat vraagt wel om snel schakelen en wat organisatorische vaardigheden. Geen dag is hetzelfde. Dat vind ik juist fijn.”
 
Ondersteunen
“Mijn werk is door corona anders. Eerste- en tweedejaarsstudenten kunnen niet stagelopen bijvoorbeeld. Dat zou niet verantwoord zijn. Zij moeten veel doen vanuit huis. Derde- en vierdejaarsstudenten zitten soms op een andere afdeling dan van tevoren bedacht. Dat vraagt veel van hun flexibiliteit. Ik onderhoud op afstand contact, want zelf overal rondlopen gaat nu niet.”
 
“Ondertussen werk ik ook weer als verpleegkundige. Alle extra handjes zijn welkom. Omdat ik nog maar kort weg was, ben ik nog goed op de hoogte. Het is een heftige tijd, maar ik denk dat er straks een hoop ‘lessons learned’ zijn die ik weer aan de studenten kan doorgeven. Bijvoorbeeld hoe waardevol het is dat je altijd met elkaar bent, in een team. In je dagelijkse beslommeringen vergeet je dat weleens, maar door deze crisis ligt dat er weer dik bovenop.”
 
Ben je ook een zorgzaam type zoals Marloes? Check dan hier de opleiding tot verpleegkundige.
 

Applaus voor verpleegkundige en praktijkopleider Marloes Wien!