maandag 18 mei 2020

Applaus voor schoonmaakmedewerker Jenou Stoffels!

“Schoonmaken is iets anders dan poetsen zoals je thuis doet”, zegt Jenou Stoffels. “Ik doe meer dan zomaar ergens een doekje overheen halen.”
 
Leestijd: 4 minuten
 
Jenou Stoffels (30) houdt ervan als alles schoon en fris is. “Je maakt mensen blij door goed schoon te maken. En je krijgt waardering omdat je alles netjes weet te houden. Dat is leuk, toch? Als schoonmaker draag je bij aan deze maatschappij.”
 
Dat geldt zeker in deze tijd van corona. Hygiëne is belangrijker dan ooit. Het coronavirus kan zich onder andere aan gladde oppervlakken hechten, zoals deurklinken en tafels. Jenou heeft hierover extra instructies gekregen van haar werkgever, Nederrijn Schoonmaak. Ze maakt schoon op drie basisscholen. 
 
Wat is er in jouw werk veranderd door corona?
“We zijn veel oplettender met de deurknoppen en deurklinken. De wc’s doen we extra, net als de lokalen waar de kinderen les hebben. Tot voor kort waren dat maar één of twee lokalen per school omdat er veel minder kinderen waren. Daardoor hadden mijn collega en ik tijd om bijvoorbeeld de ramen te wassen of lampen die hoog hangen af te stoffen. Dat is iets waar we normaal gesproken niet snel aan toe komen omdat we maar anderhalf of twee uur hebben om een hele school schoon te maken. Dan haal je niet het plakband van de ramen af, wat je in de grote vakantie wel doet.”
 
Wat is het verschil tussen poetsen en schoonmaken?
“Poetsen doe je thuis als je ergens een doekje over haalt. Schoonmaken is een kwestie van goed kijken en de juiste hygiënemaatregelen toepassen. De tafels in de klas bijvoorbeeld neem ik niet af met groene zeep, maar met een speciaal soort allesreiniger. Je moet kunnen zien dat er stof op een kast ligt en weten hoe je dat het snelst én het best eraf haalt.”
 
Wat maakt jouw werk zo leuk?
“Ik vind het fijn als ik samen met mijn collega de school weer schoon heb gemaakt binnen de tijd die we daarvoor hebben. De leerkrachten en kinderen waarderen mijn werk. En zelf heb ik lol gehad met mijn collega. Schoonmaken doe je ook samen.”
 
Heb je net als Jenou interesse om van schoonmaken je beroep te maken? Kijk dan op kiesmbo.nl voor beroepen in de schoonmaakbranche of facilitaire dienstverlening.
 

Applaus voor schoonmaakmedewerker Jenou Stoffels!