dinsdag 26 april 2022

#Ambassadeursgala: ‘Nominatie voor Best of Excellence Award is een grote eer’

Nederlands kampioen worden in je eigen vakgebied is al een grote eer. Dat Sam en Tim kans maken op de Best of Excellence Award van WorldSkills Netherlands, is een nog grotere opsteker. Tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala op 16 mei horen Sam en Tim samen met acht andere genomineerden wie deze award gaat winnen.

Leestijd: 4 minuten

Tim Hurkens (18) is Nederlands kampioen Onderwijsassistent en Sam Strijbis (21) mag zich Nederlands kampioen Sanitair- en verwarmingstechnicus noemen. “Het scheelde maar een half puntje met de nummer 2,” zegt Sam, bbl-student aan het Horizon College. En ook Tim had niet verwacht dat hij op Skills The Finals, de NK voor beroepen, een podiumplaats kreeg. “Mijn collega-studenten waren allemaal zo goed dat ik niet had gedacht dat ik op zou vallen bij de jury.”

Nog een keer meedoen
Hoe word je Nederlands kampioen? “Goed opletten op school en op stage veel oefenen met alle informatie die je op school hebt gekregen. Zo krijg je inzicht in je eigen kwaliteiten en valkuilen en leer je vanzelf om het beste resultaat uit jezelf te halen,” zegt Tim, student aan het Koning Willem I College.

Sam deed in 2020 mee met Skills The Finals voor de vakwedstrijd Installatiemonteur. Hij werd toen vijfde. “Ik wilde nog een keer meedoen voor Sanitair- en verwarmingstechnicus omdat ik vond dat er meer in me zat dan ik in 2020 kon laten zien. En ik wist wat ik kon verwachten tijdens een wedstrijd.”

Tijdsdruk
Dat laatste is een voordeel vindt Sam want de finalewedstrijden van Skills The Finals zijn niet mals. De opdrachten die Sam en Tim uitvoerden, waren levensecht en gebeurden onder tijdsdruk in een grote hal in de Jaarbeurs in Utrecht waar publiek bij was en waar ook andere deelnemers aan het werk waren. “Gelukkig kan ik me goed afsluiten voor mijn omgeving als ik aan het werk ben,” zegt Sam. Hij moest bijvoorbeeld in anderhalve dag onder andere warmte- en koudeleidingen solderen, een cv-ketel ophangen, een douche, wc en wastafel aansluiten en een verwarming aanleggen.

Tim bedacht onder andere met vier collega-deelnemers een les voor groep 4 waarin de vakken drama en muziek verwerkt moesten worden. “Ik had een begeleider op school waarmee ik alle belangrijke punten die nodig waren om de opdracht goed te doen, kon oefenen.” Ook Sam trok tijd uit om op school te oefenen. “Op ieder onderdeel, kun je punten scoren. Hoe beter je bijvoorbeeld kan solderen, hoe meer punten je verdient.”

Beste resultaat
Dat Sam en Tim Nederlands kampioen zijn geworden in hun vakgebied, geeft zelfvertrouwen en trots op hun vak. “Ik ben niet per se competitief, maar in mijn vak wil ik voor mezelf het beste resultaat neerzetten,” zegt Sam. “Het winnen van Skills The Finals bevestigt dat ik goed bezig ben en kan laten zien wat ik waard ben,” zegt Tim.

Ze zijn beiden benieuwd naar de andere genomineerden voor de Best of Excellence Award.
“Al deze mensen hebben tijdens Skills The Finals een buitengewoon hoge beoordeling gekregen,” zegt Tim. “Ik vind het een eer dat ik daar bij mag horen.”

Wil je weten wie de Best of Excellence Award wint? Kijk maandag 16 mei om 18.30 uur live mee op youtube.com/ditismbo naar het Dit is mbo Ambassadeursgala. Tijdens dit feestelijke event worden vijf prijzen uitgereikt: Best of Excellence Award, Onderwijsteam van het jaar, Beste leerbedrijf, Beste praktijkopleider en de Landelijk Ambassadeur mbo.


#Ambassadeursgala: ‘Nominatie voor Best of Excellence Award is een grote eer’