donderdag 21 april 2022

#Ambassadeursgala: Trots op ‘Sportflix’

Team Noordersport is genomineerd voor de verkiezing Onderwijsteam van het Jaar. Deze prijs is een initiatief van de AOb en de BVMBO en wordt uitgereikt tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala op 16 mei. Hoe kijk dit team van Noorderpoort naar de nominatie?

Leestijd: 4 minuten

Corona als kans. Een kans die ze hebben gegrepen bij Team Noordersport, onderdeel van Noorderpoort. Het team liet zien dat (vitaal) burgerschap van belang is, zéker tijdens een gezondheidscrisis. Ze trokken alles uit de kast om, desnoods online, aandacht te houden voor de vitaliteit van studenten en medewerkers. Dat lukte. En daar is het onderwijsteam beretrots op.

Maatwerk
Het Noordersport-team bestaat uit zo’n 35 docenten en twintig stagiaires die samen invulling geven aan lessen vitaal burgerschap voor 7.000 studenten. De geheime formule is daarbij dat ze als team modulair werken. Studenten kunnen op hun eigen voorkeuren en (fysieke) mogelijkheden aan de slag met sport- en beweegactiviteiten. Studenten van verschillende opleidingen, scholen en niveaus sporten met elkaar in modules die ze zelf kiezen.

“Corona heeft ons uitgedaagd,” vertelt teammanager Arnold van Calker. “Fysiek lesgeven zat er even niet in. Dus gingen we over op online lessen. We werken met het model van Positieve Gezondheid, waarbij we de nadruk leggen op dat wat wél kan.”

“Onze leefstijllessen werden betekenisvoller dan ooit. Studenten waren bewuster van het belang van een gezonde leefstijl, goede voeding en voldoende bewegen. Vooral de gesprekken rond welbevinden leverden kwetsbare, intensieve en mooie gesprekken op. Zelfs online.”

Sportflix
Het team ging ook op zoek naar een manier om studenten in beweging te krijgen. Van Calker: “Met zijn allen hebben we ‘Sportflix’ ontwikkeld, een soort Netflix waarbij studenten tijdens een online les of in een hun eigen tijd een sportmodule konden volgen. Vrijwel iedere collega heeft daarvoor een workshop op film gezet, waardoor er een breed aanbod van online modules ontstond. Een huzarenstukje!”

Ook kwam het zogenoemde ‘fitcoach’-concept in een stroomversnelling. “Studenten die extra fysiek/mentale zorg nodig hebben, krijgen daarbij een persoonlijke coach aangeboden die maatwerk levert. Een sessie kan bestaan uit een gesprek, een wandeling, voedingsadvies of een hersteltraject in afstemming met de fysiopraktijk. Dit is ons goed bevallen, en door de toegekende NPO-middelen, kunnen we dit concept komend jaar door ontwikkelen.”

Vertrouwen
Het succes van de afgelopen lesperiode komt volgens Van Calker ook omdat Noorderpoort er al eerder voor gekozen had om werkt te maken van een sterk vitaal burgerschapsprogramma. “Daarbij kregen we als team de vrijheid om het samen anders te durven doen: We krijgen vertrouwen. Docenten regelen alles zelf. We werken met dagteams en starten en sluiten iedere dag gezamenlijk met een briefing. De lijnen zijn kort. We regelen vervanging onderling en we werken samen met twintig stagiaires van de Hanze Hogeschool.”

“Het doel van onze lessen vitaal burgerschap is duurzame gedragsbeïnvloeding of verandering zodat studenten (mentaal) gezond blijven tijdens én de juiste keuzes kunnen maken om vitaal te blijven tijdens en na hun studie. Corona is daar, onbedoeld, een enorme kans bij gebleken.”

Inspireren
“We vinden het heel leuk dat we genomineerd zijn voor deze prijs. Dat geeft ons de kans ook anderen te inspireren en te werken zoals wij dat doen: met vertrouwen. En we zijn natuurlijk allemaal sporters, dus nu willen we winnen ook.”

Ben jij benieuwd of dit sportieve onderwijsteam de titel Onderwijsteam van het Jaar wint? Kijk dan 16 mei om 18.30 uur naar de livestream op youtube.com/ditismbo.


#Ambassadeursgala: Trots op ‘Sportflix’