dinsdag 12 april 2022

#Mbo’ers Pakken Aan: ondernemen naar een betere mentale toekomst

Kyjan, Nathaly en Stan ondernemen ieder op hun eigen manier naar een betere mentale toekomst. Alle drie stapten ze de drempel over om met anderen te delen toen het niet goed met hen ging. Deze mbo-ambassadeurs, te zien in YouTube-serie Mbo’ers Pakken Aan, geven tips hoe zij hun geestelijke gezondheid aanpakken en op peil houden.

Leestijd: 4 minuten

Boos liep Stan Lamerigts (20) zijn favoriete kledingwinkel uit toen geen enkel kledingstuk hem paste. “Als ik hier terugkom, zit elk shirt en elke broek als gegoten,” dacht hij. Op eigen kracht en met de hulp van vrienden en familie wist de student Verkoopspecialist groene detailhandel bij Yuverta zijn gewicht van 130 kilo naar 78 kilo terug te brengen. Toch brak er een donkere tijd aan voor Stan. “Ik was depressief omdat ik me buitengesloten voelde. Als je te zwaar bent, dan gaat niet alles even makkelijk waardoor ik voor mijn gevoel niet mee kon doen met leuke activiteiten. Toen ik besloot om af te vallen, trok ik mezelf ook terug om niet in de verleiding te komen om mee te snacken.”

Bij proces betrekken
De ommekeer kwam doordat een vriend opmerkte dat Stan zijn gevoel weglachte. “Door zijn opmerking besefte ik dat ik er niks aan heb om mijn gevoel weg te duwen. Ik besloot open te zijn tegen mijn vrienden en familie en hen te vertellen als het niet goed ging met mij. Ik heb het geluk dat ik een vriendengroep en familie heb waarbij dat kan. Door minder te eten en samen met mijn vrienden te sporten, ging ik afvallen.”
De drive om acteur te worden, hielp Stan ook om af te vallen. Want als hij iets wil, dan gebeurt het ook omdat hij er bewust voor kiest. “Je moet niet blijven wachten totdat dingen vanzelf gebeuren. Ergens op af gaan en zeggen wat je wilt, werkt. Zo kom ik ook aan acteerklussen en ben ik samen met mijn vrienden bezig om een eigen kledingmerk op te zetten.”

Vertrouwenspersoon op school
Het afgelopen jaar had Kyjan Martron (24) veel last van stress. Hij voelde prestatiedruk en faalangst. Gelukkig kon hij met zijn medestudenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg makkelijk over zijn gevoelens praten. En andersom had hij al eerder gemerkt dat mensen op hem afstapten als ze ergens mee zaten. Als hij ook voor alle andere studenten van ROC Kop van Noord-Holland een luisterend oor kon zijn? Zou dat niet mooi zijn om studenten te helpen mentaal gezond te blijven?

Kyjan is in gesprek met de directie en studentenraad van zijn school om een onafhankelijke vertrouwenspersoon aan te stellen. Hij hoopt dat hij deze functie mag vervullen. “De vertrouwenspersoon is geen coach, mentor of loopbaanadviseur maar onafhankelijk. In een gemoedelijke en huiselijke sfeer kunnen studenten hun verhaal doen, waardoor de drempel hopelijk laag is. Je slecht voelen en dat delen met anderen is een taboe. Ik geloof dat als ik laat zien dat ik er ben voor studenten en dat de deur altijd open staat, dat zij die drempel over gaan.”

Vrede met jezelf
Nathaly Hofmans (21) is bezig om bij ROC Nijmegen een festival op te zetten om mentale gezondheid onder de aandacht te brengen van studenten. Geestelijke gezondheid betekent voor de studente Leisure en hospitality leidinggevende in vrede zijn met jezelf. Dat doet ze door te sporten en te luisteren naar podcasts van motivation speakers die haar helpen door te zetten. “Iedereen heeft wel eens dag dat je je niet goed voelt. Spreek dat uit en schaam je daar niet voor want daarmee geef je jezelf vrede.”

Als jong meisje voelde het leven soms zwaar voor Nathaly. Haar ouders kwamen uit Venezuela naar Nederland, maar scheidden toen ze vier jaar was. De vechtscheiding van haar ouders en het verbreken van het contact met haar vader, braken Nathaly op. Ze kwam in 2020 in een depressie terecht, maar krabbelde ook weer op. Vorig jaar dacht ze de depressie achter zich gelaten te hebben en nieuwe start te maken, maar dat pakte anders uit. “Ik voelde dat ik hulp nodig had. Met mijn moeder ben ik naar de huisarts gegaan die me doorverwees naar een psycholoog.”

Bij de psycholoog moest Nathaly even slikken omdat ze haar levensverhaal liever voor zichzelf hield. “Nu vertel ik makkelijk mijn verhaal omdat ik andere jongeren wil inspireren om ook hulp te zoeken als ze het gevoel hebben klem te zitten. Ik dacht altijd dat ik de enige in mijn klas was die hulp nodig had. Daar schaamde ik me voor. Ik wil op school een festival organiseren over mentale gezondheid om dat taboe op te heffen.”
 

Tip van Nathaly
“Het is belangrijk om je mindset op peil te houden. Dat doe ik met sporten. En ik luister iedere dag naar motivation podcasts op Spotify. Dat zijn korte peptalks van zo’n 5 minuten. Ook lees ik zelfhulpboeken over geestelijke gezondheid. Ik heb zelf veel gehad aan het boek De edele kunst van not giving a f*ck van Mark Manson. Hij zegt dat je je niks aan moet trekken wat andere mensen van je vinden of denken.”

Tip van Kyjan
“Wees niet bang om te praten over je gevoelens. Je voelt je lichter als je een luisterend oor hebt in je omgeving waar je je verhaal kwijt kan.”

Tip van Stan
“Wanneer je zelf iets wil bereiken, doe het dan omdat je het zelf wilt. Je moet je niet gepusht voelen door anderen, want je moet het zelf doen. Dus maak je eigen keuze en blijf daar achter staan, wat anderen ook tegen je zeggen.”

Wil je zien hoe Stan, Nathaly en Kyjan het doen in Mbo’ers Pakken Aan? Kijk hier naar Stan en hier naar Kyjan en hier naar Nathaly. Alle afleveringen kun je hier terugkijken.