donderdag 15 oktober 2020

‘Als ondernemer heb je iedere dag een ander beroep’

Ooit wilde Luc Bleumer (23) onderwaterlasser worden. Nu leidt hij, samen met zijn broer Roel, Volta Energy: een bedrijf in aggregaten op zonne-energie. “Ik had nooit gedacht dat ik tijdens mijn opleiding besturingstechniek een eigen bedrijf zou beginnen.” Hendrik de Kok, Landelijk ambassadeur mbo werkte een dag mee.

Leestijd: 3 minuten

“Een eigen bedrijf was niet mijn droom. Roel en ik zijn gewoon toevallig begonnen. Hij had mijn handen nodig om elektrische systemen in elkaar te zetten voor zijn hbo-afstudeerproject,” zegt Luc Bleumer. Roel wilde een mobiel aggregaat op zonne-energie maken door een uitklapbare constructie met zonnepanelen op een aanhangwagen te plaatsen. En Luc was op zoek naar een stageplek voor zijn opleiding besturingstechniek bij Rijn IJssel. Via het leerbedrijf van Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) konden de broers aan de slag. Ze schreven zich meteen in bij de Kamer van Koophandel.

Lowlands
Zo startte Volta Energy vier jaar geleden. Luc en Roel bouwen nog steeds mobiele aggregaten op zonne-energie. Ze hebben hun prototype inmiddels ontwikkeld tot drie typen die gebruikt worden op festivals als Lowlands en Zwarte Cross, maar ook bijvoorbeeld in de bouw. De broers hebben nu drie medewerkers in vaste dienst en begeleiden stagiaires van de HAN en van een middelbare school. Daarnaast begeleidt Luc iedere woensdag iemand van een zorginstelling die hem komt meehelpen in de werkplaats.

Verwachtingen
“Doordat ik mensen aanstuur en leiding geef, heb ik zelf minder tijd om bezig te zijn als elektro- en besturingstechnicus. Door het begeleiden van stagiaires en mijn hulp op woensdag ben ik ook aan de slag in de werkplaats. Dat is fijn. Als ondernemer heb je iedere dag een ander beroep. Dat maakt het zo interessant. Je blijft jezelf ontwikkelen en verbazen. Het werk dat ik nu doe geeft mij meer dan ik voorheen had verwacht van mijn opleiding en van mijzelf.”

#hendrikovergrenzen: Landelijk Ambassadeur mbo Hendrik de Kok haalt inspirerende verhalen op van mensen met een mbo-achtergrond. Alle verhalen zijn te bekijken op youtube.com/ditismbo.