‘Wat er ook gebeurt in je leven, geef nooit op!’

Dorota (23) werd in 2014 Mbo-Uitblinker van het Regio College omdat:
  • zij na extreme tegenslagen een groot doorzettingsvermogen heeft getoond
  • Zij helpt bij de opvoeding van haar broertje, gezien haar ouders doof zijn.
  • Zij ondanks omstandigheden doelgericht en met enorme inzet te werk is gegaan en alles op alles heeft gezet om haar opleiding te volbrengen.
  • Zij haar kwaliteiten heeft omgezet in een unieke stage ervaring op een dovenschool in Amsterdam
  • Zij haar klasgenoten tijdens ervaringslessen heeft weten over te brengen hoe het is om met dove kinderen te werken en ze daarmee geïnspireerd heeft.
  • Dorota een stuk toevoegt aan de opleiding wat niet voor de hand liggend is en zowel klasgenoten als docenten keer op keer weet te inspireren.
  • Ze grote toekomstplannen heeft en hard op weg is om deze te verwezenlijken nadat zij de HBO opleiding leraar Nederlandse gebarentaal heeft volbracht.
  • Dorota als doel heeft anderen te inspireren met haar verhaal, door wat er ook gebeurd in je leven de kracht uit jezelf te halen en altijd jezelf te blijven.
Dorota, die oorspronkelijk uit Polen komt, woonde de eerste jaren van haar leven bij haar opa en oma, omdat haar ouders doof zijn. Nadat haar vader overleed liep Dorota’s moeder een Nederlandse -zeer slechthorende- man tegen het lijf. Op haar zestiende verhuisde ze met haar moeder naar Nederland waar Dorota zowel de Nederlandse sprekende taal als de gebarentaal niet kent. Ze treedt thuis op als mantelzorger en nadat haar broertje geboren wordt, leert zij hem de Nederlandse taal en gebarentaal. In een paar jaar tijd krijgt zij zelf een aantal ernstige ziektes voor haar kiezen. Ondanks dat blijft Dorota zich voor de volle honderd procent inzetten.

“Dorota is een echte knokker. Na al haar ziekenhuisopnames zorgde ze dat ze alle gemiste lesstof inhaalde, ze liet ons hierdoor echt versteld staan”, aldus docent Ellen van der Pas, Regio College. Dorota regelde ook nog eens als enige mbo-leerling een stage binnen de dovenschool in Amsterdam. Na deze unieke stage heeft Dorota tijdens ervaringslessen op school haar klasgenoten én docenten laten zien hoe het is om met dove kinderen te werken. Sommige klasgenoten hebben hierdoor ook interesse gekregen in werken met dove kinderen. “Het is heel bijzonder dat Dorota een stuk toevoegt aan de opleiding en zowel klasgenoten als docenten keer op keer weet te inspireren”, aldus klasgenoot Janine Boon.

Wat zijn zijn/haar toekomstplannen?
Haar opleiding Pedagogisch medewerker heeft Dorota in februari versneld afgerond. In september begint ze aan de opleiding hbo gebarentaal. “Wat ik wil is kinderen die doof zijn én kinderen van dove ouders zoals ik, niet alleen de gebarentaal leren maar ook laten zien dat ze zeker wel gehoord worden. Mijn motto is: wat er ook gebeurt in je leven, geef nooit op. Geloof in jezelf. Alleen zo kun je bereiken wat voor jou belangrijk is!”