maandag 28 oktober 2019

Tweede aflevering van Mbo’ers Pakken Aan online: 'Bij jezelf blijven is genoeg'

“Safety First”, aldus presentator Jan Versteegh. Veiligheidsbrillen hoeven niet op voor de superspannende tweede aflevering van Mbo’ers Pakken Aan. We zien hoe 42 mbo-studenten hét antwoord bedenken op een vraag over gezonde leefstijl bij de beste leerbedrijven van de provincies Zuid-Holland, Drenthe en Noord-Brabant.

Praxis in Zoetermeer, DistriVers in Hoogeveen en Stal Beks in Etten-Leur: deze leerbedrijven zijn de arena’s voor de mbo-ambassadeurs die zijn verdeeld over drie teams per regio: team midden, team noord en team zuid. Dat laatste team ging aan de slag bij Stichting La Vie en Rose, locatie Stal Beks. Joriene Beks, eigenaar van Stal Beks, ziet de studenten nog zwoegen. “Ik vroeg de studenten om vanuit zichzelf te denken. Wat vinden zij persoonlijk van een gezonde leefstijl en hoe zouden zij dat zelf inzetten?”

Lastige opdracht
Easy peasy toch? Stal Beks gebruikt de methode van Stichting La Vie en Rose, die bijdraagt aan de maatschappij door jongeren bewust te maken van hun impact op het creëren van levensgeluk voor henzelf en voor anderen. In deze methode staat de persoonlijke ontwikkeling van jongeren centraal, alleen staat het activeren tot een gezonde leefstijl nog niet beschreven. Iets bedenken voor een leeftijdgenoot vanuit jezelf moet toch niet zo moeilijk zijn. “Het was een lastige opdracht”, zegt Joriene. “Ik daagde de ambassadeurs uit om iets te verzinnen dat zij ook echt zelf super zouden vinden. En niet wat de jury misschien mooi zou lijken. Ze zitten in een groep waarin iedereen het goed met elkaar kan vinden en waar iedereen óók concurrent is van elkaar. Degene die zichzelf lieten zien vanuit zelfvertrouwen, oftewel authentiek, vielen op. Jezelf blijven in combinatie met prestatiedruk is echt een uitdaging!”

Studietrots
Joriene voelt mee met de jury die de zware taak heeft om de landelijke mbo-ambassadeur te bepalen. “Ik hoop dat de landelijke mbo-ambassadeur vol zelfvertrouwen zijn trots op het mbo gaat uitstralen. Tijdens de challenge bij Stal Beks heb ik genoeg talent gezien.” Aan Sabria Zaid van team midden en Wendy Adu van team noord zal het niet liggen. Deze twee mbo-ambassadeurs zijn hartstikke trots op het mbo. Sabria, studente Doktersassistent, is van plan om dat zelfs uit te dragen op haar school ROC Midden Nederland: “Ik heb al een plan van aanpak om voorlichtingen voor te bereiden op mijn eigen school en hopelijk ook op andere scholen. Veel mbo-studenten denken dat ze hoger opgeleid moeten zijn en dat het mbo minder is dan hbo. Ik wil hen laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf en op hun opleiding.”

Breed opgeleid
Daar is Wendy Adu het volledig mee eens. De studente Maatschappelijke zorg/Verzorgende-IG bij ROC Menso Alting in Groningen, wil laten zien waar het mbo voor staat. “Het mbo heeft denkers en doeners. Mbo’ers zijn niet alleen praktisch, mbo’ers zijn meervoudig ontwikkeld.” Dat is terug te zien tijdens de challenge, vindt Wendy. “Bij DistriVers kregen we de vraag hoe we een gezonde leefstijl kunnen stimuleren bij de afnemers van hun maaltijden. Die hebben een zorgbehoefte en dat maakte de opdracht extra moeilijk. Natuurlijk dacht iedereen mee vanuit zijn eigen kennis en ervaring, maar manieren bedenken, die analyseren en vervolgens toepassen of oplossingen bedenken, deden we allemaal. Op het mbo word je veel breder opgeleid dan dat je denkt.”


Finale
Hoe gaat het verder met Sabria, Wendy, Jerald en Merjem en de 38 andere mbo-ambassadeurs? Op 11 november gaat deel 3 van Mbo’ers Pakken Aan online. De finale is op 18 november tijdens het Ambassadeursgala op de Dag van het mbo in Apeldoorn. Daar wordt de top 3 van de mbo-ambassadeurs bekend gemaakt. Zij pitchen ter plekke waarom zij vinden dat ze de titel Landelijke Ambassadeur mbo 2019 verdienen. Wil je dit live meemaken? Meld je dan aan via https://www.mbo-events.nl/ambassadeursgala2019. Live meekijken kan natuurlijk ook via ditismbo.nl.


Tweede aflevering van Mbo’ers Pakken Aan online: 'Bij jezelf blijven is genoeg'