dinsdag 21 mei 2024

‘Standbeeld is perfecte afsluiting van mijn ambassadeurschap’

Met hulp van een creatief conceptontwikkelaar en verschillende (oud) mbo-ambassadeurs ontwikkelde Landelijk Ambassadeur mbo 2023 Quillian Blom een standbeeld voor het mbo-vakmanschap. Het beeld -dat de komende gaat rondreizen door Nederland- is enthousiast ontvangen, merkt een blije Quillian, die bijna verlegen wordt van alle positieve reacties.

Leestijd: 5 minuten

Een klein jaar geleden maakte Quillian als kersverse winnaar van de titel Landelijk Ambassadeur mbo een statement met zijn belofte om een standbeeld voor het mbo-vakmanschap op te richten. Een forse klus, waar Quillian, ondanks zijn drukke bestaan, tijd en energie in wilde steken. “Als voorstander van onderwijsgelijkheid wilde ik iets maken waarin mbo’ers zich zouden herkennen, door de kracht en de trots van hun vak te laten zien. Mbo’ers zijn soms te bescheiden om te zeggen wat ze doen en wat ze denken. Dat hoeft helemaal niet en daar moest het standbeeld bij gaan helpen.”

Gezamenlijk product
Bij het maken van zijn standbeeld kreeg Quillian hulp van Ivar, een creatieve conceptontwikkelaar uit Zwolle, sterk in het verbeelden van sociaal-maatschappelijke projecten. “Ivar had de dagelijkse leiding in het project, zodat ik me 100% kon focussen op school, stage, werk en mijn ambassadeurschap. Hij snapte me heel goed, we zaten op één lijn, wat heel fijn was. Samen met Ivar heb ik verschillende schetsen gemaakt. Deze hebben we voorgelegd aan een team van mbo-ambassadeurs die ik nog kende van de 2023-verkiezing. Hun feedback hebben we vervolgens verwerkt, zodat echt sprake was van een gezamenlijk product.”

Ode aan mbo-talent
Dit gezamenlijke product is volgens Quillian een zelfbeeld, een ‘statement piece’ naar Nederland, gemaakt door en voor mbo'ers. “Het standbeeld symboliseert vakmanschap, ontwikkeling en kracht. Mensen die het zien, moeten het idee krijgen dat het mbo de plek is waar je je als student en als mens kan ontwikkelen in de wereld om je heen. Het beeld representeert iemand die zich letterlijk uit Nederland ‘hakt’, een student die zich ‘uit het mbo’ vormt. Daarmee is het een ode aan de talenten die het mbo te bieden heeft en het enorme potentieel dat al die mbo’ers bij elkaar vormen.”

Stoere uitstraling
Dat Quillian in zijn missie om het mbo (letterlijk) op een voetstuk te plaatsen is geslaagd, bleek onder meer na de officiële onthulling van het standbeeld tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala. “Het beeld is van metaal, bikkelhard, gepolijst en heeft een stoere uitstraling”, aldus Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. “Het staat voor talent en voor de winnaars die mbo’ers zijn.” Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad: “Door ernaar te kijken, krijg je een beeld van wat vakmanschap inhoudt. Ik hoop dat het beeld straks op zoveel mogelijk verschillende plekken in Nederland te zien is, zodat anderen er ook van kunnen genieten.”

Op zijn plaats
Daar is Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn, het helemaal mee eens. “Het standbeeld krijgt een prominente plaats in het stadhuis, zodat alle ambtenaren en bezoekers kunnen zien hoe ‘mbo’ het mbo is.” Ellen Marks, directeur van Aventus: “Het standbeeld laat de toegenomen waardering voor het mbo laat. Daarom krijgt het een plek op onze locatie in de Laan van de Mensenrechten, in de Hi-Street. Hier komt het ongelofelijk goed tot zijn recht komt en staat het echt op zijn plaats.”

Selfie bij het beeld
Quillian wordt bijna verlegen van alle complimenten om hem heen. “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat er zo positief op het beeld zou worden gereageerd. Echt gaaf. Het is altijd spannend om iets te delen wat je zelf mee hebt helpen maken. Uiteindelijk is het beeld toch een stukje van mezelf. Na het gala zag ik verschillende mbo-studenten een selfie maken bij het beeld. Dat was niet alleen heel tof om te zien, maar ook een teken dat mijn taak er als Landelijk Ambassadeur mbo 2023 op zit.“

Volg je hart
Op de vraag naar zijn plannen voor de nabije toekomst, zegt Quillian. ”Over een klein maandje ben ik
klaar met mijn studie. Daarna wil ik even wat gas terugnemen, om bij te komen van mijn drukke, bewogen en vooral inspirerend jaar. Of ik nog een boodschap heb voor alle toekomstige mbo’ers? Volg je hart, je passie. Laat je niet leiden door de sociale norm. Door wat mensen zeggen dat goed voor jou is, hoe lastig dat ook kan zijn. En maak je eigen keuzes. Daar profiteer je op lange termijn van. Het klinkt misschien cliché, maar met mijn kennis van nu kan ik dat alleen maar beamen.”

Reizend mbo-standbeeld zoekt plek om te shinen!
Met het maken van een standbeeld voor het mbo-vakmanschap gaf Quillian vorm aan zijn missie. Een droom heeft hij ook: het standbeeld laten rondreizen om ‘Nederland’ kennis te laten maken met waar het mbo voor staat. De gemeente Apeldoorn en Aventus hebben al aangegeven het beeld graag in de etalage te zetten. Welke gemeente, school of organisatie volgt en geeft het standbeeld een mooie plek om te shinen?

Meld je aan via info@ditismbo.nl.

 


‘Standbeeld is perfecte afsluiting van mijn ambassadeurschap’