woensdag 19 juni 2024

‘Op het mbo voel ik me thuis, hier ben ik gelukkig’

Ze kon met haar havodiploma naar het hbo, maar Iris Bartels wilde maar één ding: de opleiding tot Creatief Vakman doen, op SintLucas in Boxtel. Iris is superblij met haar keuze voor het mbo. Ze krijgt onderwijs dat bij haar past en leert elke dag nieuwe dingen van mensen uit de praktijk.

Leestijd: 3 minuten

“Na de lagere school ben ik naar de havo gegaan, waar ik vrij makkelijk doorheen rolde. Veel mensen in mijn omgeving dachten dat ik voor het hbo zou kiezen, maar ik wilde per se naar het mbo. Ik ben een echte creatieveling. Als kind al vond ik het geweldig om te knutselen, te fröbelen met stofjes, kralen en andere materialen. Met mijn handen werken, praktisch bezig zijn, is wat ik het liefst doe.”

Meteen verkocht
“Toen ik hoorde over de richting ‘Textiel’ bij de opleiding Creatief Vakman op het SintLucas in Boxtel, was ik meteen verkocht. Dit paste perfect bij mij! Ik bedenk en ontwerp producten, leer ambachtelijke technieken toe te passen - bijvoorbeeld bij het hoeden maken - en werk met ouderwetse machines. Maar ik houd me ook bezig met het verduurzamen van textiel en andere innovatieve toepassingen; super afwisselend dus. Een van de leukste dingen aan mijn opleiding is dat ik, op school, in een écht atelier werk. Ik krijg praktijkles van ontwerpers. Vaak hebben ze hun eigen bedrijf, zodat ik veel van de praktijk meekrijg.”

Gevoel volgen
"Lang niet iedereen begreep mijn keuze voor het mbo. Mensen reageerden verbaasd, soms bijna boos. ‘Jij naar het mbo? Wat zonde!’ ‘Je gooit je havodiploma weg!’ ‘Ben je niet bang dat je je kapot gaat vervelen?’ Nee dus. Ik heb er juist goed aan gedaan om mijn gevoel te volgen. Want of je nu voor het mbo, hbo of de universiteit kiest: bij elke opleiding leer je iets nieuws en leren doe je nooit onder je niveau. Je hoort allerlei verhalen over jongeren die de druk van het moeten presteren niet aankunnen. Die worden gepusht om te kiezen voor iets dat ze eigenlijk niet willen en daardoor mentale problemen hebben, soms uitvallen of stoppen met hun opleiding. Juist voor hen kan het mbo een oplossing zijn.”

Gelukkigere jongeren
“Nu ik een tijdje op het mbo zit kan ik wel zeggen dat dit het type onderwijs is dat ik na mijn middelbareschooltijd zocht. Door het intensieve samenwerken heb ik een goed contact met mijn docenten. En omdat ik in een kleine klas zit, bouw ik een hechte band op met mijn studiegenoten. Dit voelt veilig en vertrouwd. Ik wist wat ik na mijn havo wilde gaan doen, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Het mbo kan een hele aangename vooropleiding zijn voor als je wilt doorstuderen, iets waarvan scholieren en docenten zich vaak niet bewust van zijn. Middelbare scholen zouden leerlingen die twijfelen of ze wel naar het hbo of de universiteit willen, daarom meer moeten ondersteunen. Bovendien barst het mbo van de mogelijkheden. Mbo-scholen leiden de vakmensen op die Nederland zo hard nodig heeft. En heel belangrijk: ze zorgen voor gelukkigere jongeren. Ik kan het weten.”


‘Op het mbo voel ik me thuis, hier ben ik gelukkig’