zaterdag 16 november 2019

‘Pak alle kansen die je krijgt en geniet ervan'

“Het mbo staat voor mega belangrijk onderwijs”. Met deze woorden won Desiree Hernandez vorig jaar de titel Landelijke Ambassadeur mbo 2018. Een titel die ze op 18 november zal overdragen aan de volgende mbo-ambassadeur en waar ze “iedere seconde van genoten heeft”. Hoe kijkt Desiree terug op haar jaar als Landelijk Ambassadeur mbo?

Wat waren je hoogtepunten?
“Moeilijke vraag. Dat is eigenlijk alles. Van het maken van vlogs, blogs, tot het presenteren van de nationale opening mbo-jaar, tot mijn reis naar de WorldSkills in Kazan. Het mooiste vond ik de gesprekken die ik had met mensen over het mbo. Soms kon ik hun mening veranderen. ‘O, ik had het mbo nooit zo bekeken’ hoorde ik dan als ik vertelde over wat mbo’ers allemaal doen en kunnen. Mijn doel als ambassadeur was ook om mensen te laten inzien wat het mbo echt betekent.”

Wat betekent het mbo voor jou?
“Het mbo is voor mij de ruggengraat van de maatschappij. Als je erop let, zijn mbo’ers echt overal bij betrokken. Alles wat je om je heen ziet is mbo. Het is zonde dat dat door veel mensen niet zo ervaren wordt. Het gaat om de mindset over het mbo die moet veranderen. Zo krijgen mensen een ander beeld.”

Tweede Kamerlid Dennis Wiersma van de VVD noemde het mbo mega belangrijk onderwijs tijdens de debatten over de onderwijsbegroting begin november. Jij lanceerde deze term. Hoe kwam je op mega belangrijk onderwijs?
“Als ik in de finale zou zitten van de Landelijke Ambassadeur mbo 2018, had ik een pitch nodig. Mijn begeleider bij Albeda raadde mij aan om te sparren met iemand. Ik vroeg mijn klasgenoot en goede vriend Aron of hij mee kon denken over een goede slogan voor het mbo. Het woordje mega zat al in mijn hoofd. Daar wilde ik iets mee. Aron zei toen: ‘zoiets als het mbo is mega belangrijk onderwijs?’ Dat is mijn slogan geworden.”

Wat heeft het landelijke ambassadeurschap voor jou betekent?
“Persoonlijke groei. Ik ben de MBO Raad dankbaar dat ze goed keken naar wat bij mij paste als ambassadeur. En dat mijn school, Albeda, mij de ruimte gaf om alles aan te pakken. Zo herontdekte ik waar mijn passie ligt: op het podium staan en iets doen met theater of media. Ik heb mogen ervaren dat ik ook andere talenten heb dan voor de klas staan. Afgelopen zomer heb ik mijn diploma behaald als onderwijsassistent. Nu werk ik als loopbaanbegeleider bij Albeda. Op mijn eigen opleiding, ja. Het was een superdruk jaar, maar daardoor heb ik ook ervaren dat ik meer aankan dan ik dacht.”

Welke tip heb je voor je opvolger?
“Pak alle kansen die je krijgt en geniet daarvan. Het ambassadeurschap brengt je in contact met mensen die je normaal nooit zou ontmoeten en je komt op plekken die je zelf niet bedenkt. Al die ervaringen zijn waardevol want die brengen je verder. Gebruik dat voor je eigen ontwikkeling.”


‘Pak alle kansen die je krijgt en geniet ervan'