dinsdag 17 september 2019

Op Prinsjesdag shinen politici dankzij mbo-studenten

Het begint inmiddels een trendy traditie te worden: politici die goed voor de dag willen komen op Prinsjesdag, worden of gekleed of mooi gemaakt door mbo-studenten. VVD-Kamerlid Zohair el Yassini is de eerste politicus ooit die een denim pak draagt, ontworpen door Lonneke te Kloese, die deze zomer cum laude afstudeerde aan de Jean School van ROC van Amsterdam. Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, keek eerst in de spiegel van kapster Esra van der Meer voordat ze naar de Troonrede ging luisteren. Esmé Hemmes, die deze zomer haar diploma haalde voor de opleiding schoonheidsspecialiste op het Alfa College, verzorgde de make-up van de minister.

Nationaal Kampioen

Esra, die de opleidingen Allround kapper en Salonmanager bij ROC Friese Poort volgde en Esmé, werken voor deze speciale dag in het erkende leerbedrijf LifeStyle Salon The Hague. Zij maakten samen met verschillende andere studenten ministers, staatssecretarissen en Kamerleden mooi. De twee studentes deden beiden mee aan de WorldSkills beroepenwedstrijden in augustus in het Russische Kazan. Esra mag zichzelf nationaal kampioen noemen en nam een medal of excellence mee terug uit Kazan.

Hoedjes

Hoe pak je een kapsel aan voor Prinsjesdag? Bijna alle dames dragen namelijk een hoed. Esra legt dit uit op de site van SBB: “Bij de dames zal ik vooral kijken hoe ik het haar mooi kan opsteken, terwijl het zichtbaar blijft onder de hoedjes. Heren met wat langer haar kan ik ook stylen en föhnen – net wat ze zelf willen. Ja, natuurlijk praat ik met mijn klanten terwijl ik aan het werk ben, het maakt niet uit waarover. Als kapper ben je soms een halve psycholoog en krijg je een heel levensverhaal te horen. Dat hoort gewoon bij het vak.”

Maatpak in denim

Lonneke te Kloese, in juli 2019 cum laude afgestudeerd aan de Jean School van ROC van Amsterdam, werkte bijna de hele zomer aan het maken van het pak voor VVD-Kamerlid Zohair el Yassini. Ze ontwierp een driedelig maatpak van Italiaanse denim en liet met laserprint een subtiel patroon op het pak aanbrengen dat verwijst naar het wiel van de Gouden Koets. Met dit ontwerp won Lonneke een designwedstrijd die de Jean School uitschreef naar aanleiding van Prinsjesdag.

Zohair el Yassini draagt Lonnekes ontwerp met trots. "Ik heb me de afgelopen twee jaar met veel plezier in de Kamer mogen inzetten voor het beroepsonderwijs in Nederland. Lonneke laat met dit pak wederom zien hoe vakkundig en creatief onze mbo-studenten zijn." Lonneke zelf is ook trots. “Het is voor het eerst in mijn leven dat ik een maatpak heb ontworpen en geproduceerd", vertelt Lonneke. "De weg naar het eindresultaat was soms best moeilijk, maar ik ben heel trots op het eindresultaat.”

Wil je achter de schermen kijken bij Esra en Esmé en andere studenten die politici mooi maakten op Prinsjesdag? Kijk dan op de fotobank van WorldSkills Netherlands.


Op Prinsjesdag shinen politici dankzij mbo-studenten