dinsdag 8 juni 2021

Michel is luisterend oor voor jongeren in de cel

Michel Keck werkt sinds anderhalf jaar met een nieuwe doelgroep bij Detentiecentrum Rotterdam. Om de kennis en vaardigheden die hiervoor nodig zijn te versterken, volgt hij naast zijn baan een opleiding tot Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen bij Albeda. 

Leestijd: 4 minuten

Michel werkte al tien jaar als inrichtingswerker bij Detentiecentrum Rotterdam met uitgeprocedeerde vluchtelingen. Maar toen er ook een Huis van Bewaring kwam (een plek waar mensen wachten op de uitspraak van de rechter) leek het hem een uitdaging om als persoonlijk begeleider over te stappen. Nu werkt hij veelal met jongeren met gedragsproblemen.

Preventief ingrijpen
“Het gaat echt om een heel andere doelgroep. Het begint er al mee dat ik in gesprek kan: de gevangenen spreken bijna allemaal Nederlands. Daarnaast heeft een groot deel van hen een licht verstandelijke beperking. Dat vraagt om andere vaardigheden en inzichten. Als een gedetineerde een woede-uitbarsting heeft en ik weet dat hij een licht verstandelijke beperking heeft, is de isoleercel bijvoorbeeld niet altijd de beste aanpak. Dankzij de opleiding krijg ik meer inzicht in de hulpvraag achter het gedrag, waardoor ik betere begeleiding kan geven en vaker preventief kan ingrijpen. Ik begrijp ze beter.’

Het juiste spoor
Michel legt uit dat hij zich in het Huis van Bewaring bezighoudt met het sociaal en materieel ondersteunen van gedetineerden. ‘Het gaat om mensen die koud vanuit het politiebureau bij ons in voorarrest komen. Door verschillende verlengingen kan het soms voorkomen dat ze best een tijd hier zitten. Ik heb een signalerende en begeleidende taak, bied een luisterend oor en ben de schakel naar bijvoorbeeld de medische dienst en het interne re-integratiecentrum. Wij vangen hier veel straatjeugd op van begin 20 jaar. Jongeren die zich tegen “het systeem” keren en vaak erg respectloos zijn. Ik probeer hun negatieve spiraal zoveel mogelijk te doorbreken en ze op het juiste spoor te zetten. Dat kan niet altijd. Ik ben geen behandelaar of psycholoog. Uiteindelijk komen sommigen in een psychiatrisch centrum terecht.’

Sta jij, net als Michel, ook stevig in je schoenen? Dan is een opleiding tot Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen misschien wat voor jou. Check het bij kiesmbo.nl Deze productie kwam tot stand in samenwerking met Albeda.

 


Michel is luisterend oor voor jongeren in de cel