woensdag 7 april 2021

Mbo’ers Pakken Aan – De bijzondere opleidingen van ambassadeurs Rafi en Destin

Heb jij al een aflevering van Mbo’ers Pakken Aan gezien? Starring mbo-ambassadeurs Rafi Satari en Destin Pieters! Zij zijn samen met 40 andere ambassadeurs in de race voor de titel Landelijk Ambassadeur mbo 2021. Welke voordelen bieden de bijzondere opleidingen van Rafi en Destin bij de challenges die zij doen voor Mbo’ers Pakken Aan?

Leestijd: 4 minuten

Nog een paar maanden, en dan rondt Rafi Satari de opleiding tot opticien af bij het Zadkine Optiek College. “Dan ga ik tijdelijk aan de slag bij Pearle Opticiens in Rotterdam, waar ik nu drie dagen stage loop en twee dagen per week werk. Daarna begin ik in september met de hbo-opleiding autotechniek of engineering.”

Afwisseling als opticien
Rafi kwam vanuit Afghanistan naar Nederland en gaat als een speer. Na de Internationale Schakel Klas zocht hij een technische opleiding die afwisseling bood in werkzaamheden en waarin je contact hebt met mensen. De opleiding tot opticien voldeed aan al zijn wensen. “Als opticien moet je onder meer ogen opmeten, glazen kunnen slijpen en brillen verkopen. Ik vind die variatie fijn,” zegt Rafi.

Leiding geven
Hij ontwikkelde zich bij Pearle Opticiens tot assistent-bedrijfsleider. “Leiding geven gaat mij makkelijk af.” Dat viel ook de jury op tijdens de opnames van Mbo’ers Pakken Aan. “Wat ik geleerd heb tijdens mijn stage en opleiding is dat ik me kan aanpassen aan de klanten. Ik kijk en luister goed en denk mee met de klant, zonder dat ik mezelf wegcijfer. Mee kunnen bewegen en leiding geven zijn handige eigenschappen als mbo-ambassadeur en als Landelijk Ambassadeur mbo. Ik hoop deze titel te winnen.”

Draaibank
Destin Pieters is de eerste mbo-ambassadeur van de Leidse instrumentmakers School (LiS). “Ik ben trots dat ik op deze manier de LiS meer bekendheid mag geven.” Destin wist zelf al op jonge leeftijd dat hij iets met elektronica, techniek en metaalbewerking wilde gaan doen. Hij had thuis een draaibank, freesbank en andere machines in de schuur staan om instrumenten te maken. Dat doet hij nog steeds in zijn eigen bedrijf dat hij runt naast zijn opleiding.

Research instrumentmaker
Destin zit in het laatste jaar van de opleiding tot research instrumentmaker. Hij leert hoe hij instrumenten kan maken voor bijvoorbeeld de high tech- en medische industrie en voor de lucht- en ruimtevaart. “De meeste instrumenten die we maken, passen in je hand en bestaan uit een hoge hoeveelheid onderdelen. Daarvoor moet je heel nauwkeurig kunnen werken en ook complexe systemen kunnen analyseren. Als research instrumentmaker leer ik hoe ik van een eisenpakket tot een werkend prototype of product kom, hier komen veel aspecten bij kijken. Zoals onderzoeken, ontwerpen en het daadwerkelijk fabriceren van het instrument. ”

Hoofd koel houden
Dat lijken ideale eigenschappen om deel te nemen aan Mbo’ers Pakken Aan. Destin beaamt dat. “In de vier challenges kwam veel elektronica langs. Mijn technische kennis kwam goed van pas. Het was tegelijk best chaotisch. Dan is het zaak om het hoofd koel te houden en uitdagingen een voor een op te lossen. Het leukst vond ik dat ik tijdens Mbo’ers Pakken Aan samenwerkte met mensen uit andere disciplines. Die verschillende gedachtegangen maakte het voor mij heel interessant. Juist een andere kijk op een vraag kan veel opleveren.”

Bekijk de eerste twee afleveringen van Mbo’ers Pakken Aan op youtube.com/ditismbo. De derde aflevering verschijnt 26 april.