dinsdag 16 mei 2023

Landelijk Ambassadeur mbo 2023 Quillian Blom: ‘Trots op het mbo als plek waar we alles leren’

Het mbo heeft een nieuwe Landelijk Ambassadeur: Quillian Blom. Een jaar lang vervult de 18-jarige student mediavormgeving aan Cibap vakschool voor vormgeving in Zwolle de meest eervolle functie in mbo-onderwijsland. Zijn missie: meer ‘onderwijsgelijkheid’.

Leestijd: 5 minuten

Kort na afloop van het Dit is mbo Ambassadeursgala kan Quillian nog steeds niet geloven dat hij de nieuwe Landelijk Ambassadeur mbo 2023 is. “Ik had het totaal niet verwacht. Echt supervet dit. De andere finalisten waren ook heel goed. En nu zit ik hier, met de gouden winnaarsbokaal.”

Lekker praktisch
Quillian, voor deze speciale gelegenheid gekleed in een stijlvol zwart pak met daaronder witte sneakers, is zoals-ie zelf zegt via de theoretische weg het mbo ingerold. “Ik heb havo gedaan. Dat was oké, maar ik ben creatief en vind het leuk om praktisch bezig te zijn. Daarom koos ik voor de opleiding mediavormgeving aan Cibap vakschool voor vormgeving. Van jongs af aan maak ik graag digitale producten. Daarnaast vind ik het gedrag van mensen super interessant. In mijn opleiding heb je van allebei een beetje. Het is een perfecte mix. Daar leer ik van."

Alle ruimte en kansen
Quillian leert óók door kritisch te zijn en goed om zich heen te kijken. Dat komt goed van pas in zijn nieuwe rol als Landelijk Ambassadeur mbo. “Soms vraag ik me af waarom mbo’ers bepaalde clubs niet in mogen of niet allemaal evenveel verdienen als mensen met een hbo-opleiding. Ik ga en sta voor gelijke kansen. Juist op onderwijsgebied. Het MBO is Mega Belangrijk Onderwijs. Je kunt er alle kanten op, krijgt alle ruimte en kansen om je te ontwikkelen. Dat verhaal wil ik graag uitdragen.”

Meer van het vak laten zien
Over zijn aanpak heeft Quillian al nagedacht. “Ik wil alle huidige mbo’ers en oud-mbo’ers in het hele land uitdagen om meer van zichzelf en hun vak te laten zien. En daar ook over te vertellen. Als doeners én denkers mogen we trots zijn op ons werk, op de mbo-opleidingen waar we alles leren, op het mbo in het algemeen. Mbo’ers zijn soms te bescheiden om te zeggen wat ze denken. Dat hoeft helemaal niet. Ons verhaal mag, nee: moet, gehoord worden. Daar wil ik bij helpen.”

Allemaal winnaars
Quillian, bezig aan zijn derde studiejaar, blikt terug op een enerverend halfjaar waarin hij met 32 andere mbo-ambassadeurs streed om de hoofdprijs die uiteindelijk hem ten deel viel. “Ik heb de laatste maanden zoveel leuke, enthousiaste andere mbo’ers leren kennen. Tijdens de challenges waren we elkaars concurrenten, maar veel meer nog vormden we samen een team. Van onderlinge competitie was geen sprake. Sterker nog: de anderen gunden me deze prijs alsof ze hem zelf hadden gewonnen. Wat dat betreft zijn we allemaal winnaars.” Lachend: “Ook dat is mbo.”

Lees hier meer over alle winnaars van het Dit is mbo Ambassadeursgala 2023.
 


Landelijk Ambassadeur mbo 2023 Quillian Blom: ‘Trots op het mbo als plek waar we alles leren’