donderdag 16 mei 2019

Kampioenbloembindster Carline: “Dit is gewoon precies wat ik wil”
Kampioenbloembindster Carline Refuge doet mee aan WorldSkills 2019. Als lid van Team NL reist ze deze zomer – samen met 26 andere Nederlandse kampioenen – naar Kazan, Rusland. Daar pronkt ze van 22 tot 27 augustus met haar bloemenkunsten, om de hele wereld haar passie voor bloemen te laten zien.

Carline, student bij de opleiding Bloem & Styling van Zone.college (voorheen Groene Welle), weet dat werken met bloemen écht haar passie is: ‘Ik houd heel erg van creatief bezig zijn met natuurlijke materialen.’ Dat ontdekte zij op het vmbo, toen Carline het vak bloembinden als een keuzevak erbij nam. ‘Ik realiseerde me dat dit gewoon precies is wat ik wil: lekker creatief bezig zijn met mijn handen en uiteindelijk iets heel moois neerzetten. Daar ben ik nu blijkbaar heel goed in geworden,’ zegt ze met een lach. Ook Carline’s moeder ziet dat haar dochter echt op haar plek is als bloembindster: ‘Je ziet haar letterlijk en figuurlijk opbloeien wanneer ze met de bloemen aan de slag gaat. Dat is heel mooi om te zien. Ik ben super trots op haar’.

Aangename verrassing
Dat Carline werd uitgekozen voor WorldSkills 2019, was voor haar een aangename verrassing. ‘Ik had in eerste instantie niet genoeg punten om erheen te mogen, maar ik mocht toch op gesprek komen. Ze besloten toen dat ik gemotiveerd genoeg was en graag wilde. En nu mag ik!’, aldus de enthousiaste studente. Ze kon het eerst eigenlijk nog niet zo goed bevatten. ‘Toen ik het te horen kreeg schrok ik wel even: is dit serieus? En dan straks naar Rusland? Oh god!’

Goede voorsprong
Gelukkig vindt Carline het toch ‘heel gaaf’ dat ze toch mee kan doen. Ze ziet de voordelen van WordSkills daarbij ook zeker in. De jonge bloembindster wil namelijk dolgraag doorgroeien als bloemenprofessional en verwacht dat Skills haar daarvoor een goede voorsprong gaat geven. ‘Ik krijg naamsbekendheid en kan mijzelf profileren als nieuwe, opkomende bloemist. Ik denk dat andere bloemisten en andere vakmensen daardoor wel gaan realiseren dat ik iets voor hen kan betekenen. Wellicht willen ze dan sneller met mij samenwerken. Dat soort gevolgen zie ik nog wel gebeuren. Hopelijk kan ik daardoor nóg meer gaan zien van het bloemenvak’.
In dat bloemenvak wil Carline zeker werkzaam blijven, maar ze wil eerst nog extra kennis opdoen. ‘Hierna wil graag nog mijn hbo-diploma halen in het vak docentschap bloemschikkunst. Wat ik daarna ga doen is nog een beetje afwachten, maar een ding is zeker: in ieder geval iets met bloemen!’