vrijdag 8 maart 2019

Internationale Vrouwendag: Heldin Demi Moss

Vandaag is het Internationale Vrouwendag met als thema heldinnen. Dit is mbo interviewde heldin Demi Moss (ROC van Twente), een van de mbo-ambassadeurs uit 2017.

Waarom is Demi onze heldin?
Demi heeft een enorme wilskracht en drive waarmee ze ook haar klasgenoten, docenten en haar collega's (tijdens haar stage bij Roelofs) wist te motiveren. Demi is een hele vrolijke meid, maar ook heel goed in haar werk! Op haar stage en op school liet zij zien dat ze absoluut geschikt is als werkvoorbereider binnen de infra. Ze laat zich niet van de wijs brengen. Ze blijft zichzelf en staat absoluut haar 'mannetje' in de wereld van de Infratechniek. Maar het allerbelangrijkste is dat Demi zichzelf blijft en ze een heel duidelijke boodschap heeft: "Volg je hart, doe wat je leuk vindt en sta daar ook 100% achter!"

Hoe gaat het nu met Demi?
"Op dit moment ben ik bezig met een hbo studie Integrale Veiligheidskunde eerste jaars. Mijn mbo opleiding Civiele Techniek heb ik in 2017 afgerond. Ik heb een tussenjaar gehad om mij te kunnen oriënteren nadat ik was gestopt met de studie hbo Civiele Techniek. Deze studie sloot niet aan op wat ik wilde en verwachtte. De studie was te beperkend. Ik wilde graag meer weten over verschillende onderwerpen. Ook vond ik de onderwerpen die tijdens de studie werden behandeld niet passend bij mijn interesses. Omdat ik geen afscheid wilde nemen van de wegenbouw heb ik gekeken op welke manier ik verder zou kunnen gaan met civiele techniek maar ook kon leren over andere dingen. Door te kiezen voor een studie in veiligheid wil ik mij verbreden maar geen afscheid nemen van techniek. Veiligheid heeft me altijd geïnteresseerd en blijkt nu de juiste keuze."

Wat betekent Internationale Vrouwendag voor jou?
"Ik denk dat het goed is om een dag te hebben waarop vrouwen bewust worden over wat het betekent om vrouw te zijn, zonder het overdreven en groot te maken. Op kleine manieren elkaar bewust houden van de verschillen die er nog zijn en de vele mogelijkheden. Daarvoor is Internationale Vrouwendag van belang. "

Kun je in jouw technische sector aan komen met een gespreksonderwerp als Internationale Vrouwendag?
"Dit zou altijd bespreekbaar moeten zijn toch!"

Wie is jouw heldin?
"Ik kom net uit Vietnam. In Vietnam werken de vrouwen 'standaard' mee in de technische beroepen. Daar heb ik veel vrouwen in de bouw zien werken en dat wordt daar gezien als de normaalste zaak van de wereld. Ik wil hier meer over te weten komen en over vertellen om te laten zien dat wij ook die kant op kunnen binnen de samenleving."

Wat zou je mee willen geven aan mbo studenten?
"Kies voor een beroep of vakgebied wat jij echt interessant vindt en ga er dan volledig voor!"

Wat zou je willen dat er verandert in de toekomst?
"Ik zou willen dat de techniek zich verder ontwikkelt. En dat er meer acceptatie komt voor de keuzes die je maakt. Laat zien wat de mogelijkheden zijn en dat zowel vrouwen als mannen nodig zijn voor succes."

We gaan zeker nog meer horen van onze heldin Demi! Volg Dit is mbo voor meer verhalen en nieuws over het mbo.
Zo'n 40% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft ooit een mbo-diploma behaald. Ruim 530.000 studenten worden opgeleid naar één van de 700 vakken en beroepen in allerlei sectoren. Met Dit is mbo maken mbo studenten en docenten duidelijk hoe leuk én belangrijk het mbo is.