woensdag 11 december 2019

‘Ik ben maar één verhaal uit de verhalen die ook verteld moeten worden’

Hendrik de Kok mag zich een jaar lang de nieuwe Landelijke Ambassadeur mbo 2019 noemen. Wie is deze vrolijke ereburger van Brabant die Verpleegkunde studeert aan ROC Tilburg en graag bananen uitdeelt? En wat wil hij betekenen voor het mbo?

Hendrik de Kok (24) wil het verschil maken. Als toekomstig verpleegkundige én als Landelijk Ambassadeur mbo 2019, want: “Mbo’ers zijn gewoon hard nodig in deze maatschappij. Zonder mbo’ers zijn er geen vakmensen, geen handen aan het bed of ogen en oren in de wijk.” En dat mag nog zichtbaarder worden, vindt Hendrik. Daarom wil hij inspirerende verhalen uit heel Nederland ophalen van mensen met een mbo-achtergrond die op hun eigen manier of met hun eigen product of visie ook verschil maken.

Om zichzelf nou als voorbeeld neer te zetten: dat hoeft niet, daar gaat het hem niet om. “Dat ik als man de opleiding Verpleegkunde volg en waarom ik dat doe is misschien bijzonder, maar dat is maar één verhaal uit de vele andere verhalen van (oud-)mbo-studenten die ook verteld moeten worden.”

Bijna Brabander van het Jaar
Toch vertellen we het verhaal van Hendrik. Omdat dit ‘menneke’ uit Tilburg niet voor niks de Landelijke Ambassadeur mbo 2019 is geworden. Om praktisch dezelfde redenen als in 2016, toen hij genomineerd was voor de titel Brabander van het Jaar. Leiderschap, samenwerken, creativiteit, probleemoplossend vermogen en communicatie: competenties die Hendrik allemaal heeft, competenties waarop de jury van Mbo’ers Pakken Aan alle 42 mbo-ambassadeurs beoordeelde. En tussen die 42 mbo-ambassadeurs, die verdeeld over drie teams werkten aan een casus over gezonde leefstijl bij het beste leerbedrijf van de provincie Drenthe, Zuid-Holland en Noord-Brabant, viel Hendrik op. “Deze student is te vergelijken met een Zwitsers zakmes. Alle tools die nodig zijn voor het ambassadeurschap zijn in hem verenigd”, sprak jurylid Tanja van Kleef tijdens het Ambassadeursgala toen zij bekendmaakte dat Hendrik in de finale zat. Hij mocht net als zijn medefinalisten Brandon Brom en Jente Kallenkoot voor de jury pitchen waarom hij Landelijke Ambassadeur mbo wilde worden.

Hendrik maakte direct indruk met zijn speech. “Ik heb een nachtmerrie meegemaakt, en mede dankzij het mbo leef ik nu mijn droom”, begon hij. En dat kwam zo. Hij werkte in 2015 als beveiliger en zag op tv de beelden van de duizenden vluchtelingen die in Griekenland aankwamen in gammele bootjes. Dat greep hem zo aan dat hij prompt zijn baan opzegde en het vliegtuig naar Lesbos nam om hulp te bieden. Hij zag de nachtmerrie waar hij over sprak tijdens zijn pitch, maar raakte niet ontmoedigd. Integendeel: na een paar maanden ging Hendrik weer terug naar Griekenland. In Idomeni, een plaats op de grens tussen Griekenland en Macedonië, was een immense stroom aan vluchtelingen die de grens over wilden steken op gang gekomen. “Het was chaos daar. Er was gebrek aan alles: tenten, medicijnen, kleding, sanitair en voedsel.”

Hendrik vroeg zich af hoe hij de meest kwetsbare mensen het snelst kon helpen. Bananen bedacht hij. Een banaan bevat genoeg voedingsstoffen, is makkelijk verteerbaar en helpt bij diarree. Van zijn eigen geld kocht Hendrik tweehonderd trossen. Hij deelde bananen uit aan kinderen, zwangere vrouwen en zieken. Andere vrijwilligers volgden al snel zijn voorbeeld. Al gauw kreeg Hendriks initiatief media-aandacht en daardoor geld “waarmee ik nog meer bananen kon kopen”. Team Bananas was geboren en deelde duizenden bananen uit in Idomeni. Dit bleef het team ook doen toen Hendrik weer terug in Nederland was.

Van nachtmerrie naar droom
Toch knaagde het bij Hendrik. “Ik kon die mensen helpen met bananen, maar verder geen medische hulp bieden. Als ik nou medisch onderlegd zou zijn, dan wist ik nog beter wat ik allemaal kan doen voor mensen in nood.” Dus besloot hij zich in te schrijven voor de bbl-opleiding Verpleegkunde bij ROC Tilburg om zijn droom te realiseren: verpleger worden bij Artsen zonder Grenzen.

Als het even kan, reist Hendrik naar gebieden waar hij medische hulp kan bieden en het verschil kan maken. Ondanks alle ellende die Hendrik dan tegenkomt, blijft hij positief. “Goed kunnen samenwerken is het belangrijkste in barre omstandigheden. Dat wil ik ook als Landelijke Ambassadeur uitdragen: samen met andere (oud-)mbo-studenten blijven werken aan een positief beeld van het mbo. Met een mbo-opleiding kun je ook je droom verwezenlijken.”

Hendrik de Kok won op 18 november de laatste challenge van het programma Mbo’ers Pakken Aan waaraan 42 mbo-ambassadeurs deelnamen. Hij mag zich een jaar lang Landelijke Ambassadeur mbo 2019 noemen en is daarmee één jaar lang de stem en het gezicht van studerend mbo. Zijn activiteiten zijn te volgen via deze site, op het YouTube-kanaal van Dit is mbo en via Instagram, Facebook en Twitter van Dit is mbo.


‘Ik ben maar één verhaal uit de verhalen die ook verteld moeten worden’