donderdag 30 september 2021

“Grote machines: het mooiste dat er is!”

Met groot materieel lekker de hele dag in de buitenlucht. De droombaan van Jesse Kuijlen en Wouter Brouwers. Ze studeren voor medewerker agrarisch loonwerk bij Curio.

Leestijd: 4 minuten

“Ik vind het mooi dat je er het hele proces bij bent,” zegt Jesse Kuijlen. “Van het zaaien tot het oogsten.” Hij gaat éen dag per week naar school, en werkt vier dagen per week via een loonbedrijf. “Wij doen het werk voor een andere boer die de machines niet heeft. Een kar van honderdduizend euro gaat een boer niet kopen als hij zo’n machine maar twee keer per jaar gebruikt. Daarom hebben ze loonwerkers zoals ik.”

Gewassen, erf en lassen
Tijdens zijn opleiding leert Jesse welke machines er gebruikt worden bij de verschillende werkzaamheden. Ook leert hij van alles over agrarische zaken als de gewassen, het erf en gebouwen. “En je leert machines repareren,” vult Wouter Brouwers aan. “Op school leer je vooral de theorie. Bijvoorbeeld werken met een GPS. Maar we hebben ook nog praktijklessen, daardoor kan ik nu eenvoudig lassen als iets stuk is.”

Wouter: “Wat ik mooi vind is dat je ziet hoe zo’n machine werkt. Je ziet de aardappels er aan de voorkant ingaan vanuit de grond. Twintig seconden later liggen ze helemaal schoon op de band. Geweldig. Leren rijden met grote machines, dat vind ik het mooiste dat er is!”

Ook met grote machines werken net als Jesse en Wouter? Kijk dan eens op kiesmbo.nl voor een opleiding tot agrarisch loonwerker bij jou in de buurt.Deze productie kwam tot stand in samenwerking met Curio.