maandag 29 april 2019

Team NL-lid Fabienne: "Ik weet wat ik kan verwachten"

Fabienne Bakker is een van de 27 deelnemers van Team NL. De jonge gastvrouw gaat samen met haar teamgenoten naar WorldSkills in Kazan. In die Russische stad vindt in augustus het WK voor beroepen plaats.


Fabienne neemt een bijzondere plaats in Team NL in: ze is namelijk een vakwedstrijden-veteraan. Ze deed vorig jaar al mee aan Europese kampioenschap in Boedapest en belandde daar op een verdienstelijke 9e plek, goed voor een medal of excellence. Nu wacht een nieuw avontuur: de WorldSkills in Kazan. “Het is eigenlijk een vervolgtraject voor mij om naar de WorldSkills te gaan”, vertelt ze. “Hierdoor sta ik daar straks wel een stuk meer ontspannen. Ik weet wat ik kan verwachten.”

Hard trainen

Fabienne gaat het avontuur in Kazan dus ontspannen tegemoet. Maar nog steeds is hard trainen een must: zes dagen per week bereidt de Nederlandse kampioene in de categorie Gastheer/Gastvrouw zich voor op WorldSkills. Daarbij vindt ze de communicatie met haar trainer en coach erg belangrijk. “Van overleggen en discussiëren met mijn trainer en coach leer ik ontzettend veel”, onderstreept Fabienne. Daarnaast vindt ze het belangrijk om veel meters te maken. “Door het te doen kom je achter je mankementen of juist je goede vaardigheden.”
Zes dagen per week trainen is een flinke investering, maar Fabienne beseft dat ze er veel profijt van zal hebben. “Ik hoop dat ik steviger in mijn schoenen kom te staan door deze ervaringen.” Met kennis en expertise die ze opdoet tijdens de vakwedstrijden hoopt ze uit te groeien tot leidinggevende. “Dat zou ik heel gaaf vinden,” aldus de ambitieuze studente. “De ervaringen die ik bij WorldSkills opdoe, helpen mijn carrière in ieder geval goed op weg.”

Hoge verwachtingen

Van de mensen om haar heen krijgt Fabienne vooral veel bewondering, omdat het haar een tweede keer is gelukt om een plekje in TeamNL te bemachtigen. Dit geeft wel extra druk erkent ze omdat er bepaalde verwachtingen ontstaan. “Je hebt natuurlijk al wat gepresteerd, dus voor je gevoel staat er wat meer druk op.” Gelukkig krijgt Fabienne van haar familie, vrienden en werkgever heel veel support en fijne reacties. Haar grootouders gaan ook hun best doen om hun kleindochter zo ontspannen mogelijk houden. “We nemen haar even mee. Dat hebben we voor het EK in Boedapest ook gedaan. Lekker een paar dagen ertussenuit, even niks aan je hoofd”, zegt haar grootmoeder. Opa en oma zeggen beiden “beretrots” op haar te zijn. “Het is toch geweldig om te zien dat Fabienne zo veel goede dingen behaald en zich altijd voor de volle 100% inzet!”