dinsdag 12 juli 2022

Clemens vraagt aandacht voor jongeren die het niet makkelijk hebben

Je kunt worden wat je wilt, als je maar wilt. Dat wil Clemens van den Broek als Landelijk Ambassadeur mbo aan alle jongeren laten zien. Ook aan de leerlingen van Curio praktijkschool Breda die hun diploma ontvingen. “Jullie doen ertoe.”

Leestijd: 3 minuten

Het is de eerste keer dat leerlingen officieel hun diploma in ontvangst mochten nemen. En dat is een speciaal moment waard. Nadat alle leerlingen onder luid applaus en harde beats hun diploma hebben ontvangen, neemt Clemens de microfoon en beklimt het podium. “Weet dat jij er toe doet in de maatschappij”, sluit hij zijn motiverende speech af met luid applaus.

Dankbaar
Clemens kan nog altijd niet geloven dat de jury hem koos tot Landelijk Ambassadeur mbo na zijn pitch voor een volle theaterzaal tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala. “Ik ben ooit begonnen op Entree en had niet het gevoel dat ik kans maakte op deze titel. Ik riep sowieso vanaf het begin dat ik nooit zou kunnen winnen. Er zaten zoveel getalenteerde studenten bij de kanshebbers!”

“Ik had geen diploma van de middelbare school en schaamde mij kapot. Uiteindelijk ben ik zo dankbaar dat ik in Entree mocht starten. Ik kijk er vol trots op terug, want ik kom bij mijn doel via Entree.”

Negatieve cirkel
Clemens had vanaf het moment dat hij op het mbo zat de drive om met jongeren te werken. “Gelukkig had ik de juiste mensen om mij heen: een coach die mij hielp met regelen en een opa en oma die in mij geloofden. Nu weet ik: als je in een slechte omgeving zit, moet je uit de cirkel stappen. Jongeren in een moeilijke positie moeten een stap zetten uit de negatieve cirkel om zelf ook te gaan knallen. Daar wil ik ze graag bij helpen.”

Missie
Jongeren die het net als Clemens niet makkelijk hebben gehad, wil de Landelijk Ambassadeur mbo een stem geven. Dat is zijn missie. “Als ik om mij heen kijk, dan zie ik een grote groep jongeren waar weinig aandacht voor is. Ik wil ze vertellen: “Kijk wat ik heb bereikt op school, dat kunnen jullie ook.” Daarom heeft Clemens een oproep geplaatst om inspirerende verhalen op te halen die jongeren laten zien dat je kunt worden wat je wilt, als je het maar wilt. “Ook al kom je net als ik van ver, je kunt de toekomst maken zoals jij wil.”

Bekijk hier de oproep van Clemens en deel hem.

De Telegraaf maakte een reportage over de diploma-uitreiking van Curio praktijkonderwijs Breda en sprak met Clemens. Lees hier het verhaal (inlog nodig).


Clemens vraagt aandacht voor jongeren die het niet makkelijk hebben