woensdag 10 november 2021

Bij het Onderwijsteam van het Jaar 2021 is flexibiliteit de basis

Drie jaar geleden zochten docenten van Team MEI van Aventus samenwerking met andere teams om een brede techniekopleiding op te zetten. Het docententeam van Bouwkunde bleek een ‘perfect match’. Beide teams werken samen op het NewTechPark in Apeldoorn. “Deze locatie is net zo belangrijk als het team,” zeggen docenten Bert Hulsbergen en Jolanda Veltman.

Leestijd: 3 min.


“Hier gebeurt het,” wijst Bert Hulsbergen, docent Elektrotechniek en programmamanager. “Deze fabriekshal hebben onze studenten van de opleiding Smart Technology/Smart Building zelf ontworpen, verbouwd en gerenoveerd. En we zijn nog niet klaar. Voor onze studenten valt er nog genoeg te ontdekken en te leren door aan de slag te gaan in hun eigen school.”
Het onderwijsteam - dat door de BVMBO en AOb in mei 2021 uitgeroepen werd tot Onderwijsteam het Jaar 2021 - wil zijn waar de wegen van bedrijfsleven en onderwijs elkaar kruizen: op het NewTechPark in Apeldoorn waar innovatie techniekbedrijven en start-ups huizen. “In dit gebouw kunnen we up-to-date onderwijs garanderen aan onze studenten omdat ze letterlijk de ruimte hebben om aan levensechte projecten te werken,” zegt Bert Hulsbergen.

Elkaars taal spreken
Door de samenwerking van team MEI (Metaal, Elektro- en Installatietechniek) met team Bouwkunde, kon Aventus een brede techniekopleiding aanbieden waarin studenten later kunnen kiezen voor Smart Building of Smart Technology. “Tijdens de bouw moeten de installateurs en elektrotechnici ook samenwerken met bouwkundigen. Wij brengen ze tijdens de opleiding al samen. Daardoor leren ze de basis van elkaars vak en leren ze elkaars taal spreken. Dat is in de bouw ontzettend belangrijk. Miscommunicatie ligt al snel op de loer door gebrek aan kennis over en weer,” weet Jolanda Veltman uit eigen ervaring.

De docente Bouwkunde werkte zelf jarenlang bij een bouwbedrijf als bouw-werkvoorbereider voordat ze dit schooljaar de overstap naar het onderwijs maakte. Ze is niet de enige hybride docent die met één been in de praktijk staat. De helft van de vijftien docenten op het NewTechPark werkt in de praktijk. “De docenten die op deze locatie werken, moeten om kunnen gaan met de flexibiliteit die we hier hanteren omdat we projectgestuurd werken. We hebben geen vast lesrooster. Samen met het docententeam en het bedrijfsleven bedenken we projecten waar onze studenten Smart Building/Smart Techmology gezamenlijk aan kunnen werken. Binnen dat project richten we bepaalde thema’s in. Dat vraagt van alle docenten dat ze over de muren van hun eigen vakgebied kunnen kijken,” zegt Bert Hulsbergen.

Geen lesboek
“Net zoals mijn collega’s werk ik niet vanuit een boek, maar vanuit de doelstellingen van het project. Samen met de opdrachtgever vullen we die in. Die stelt ook het einddoel vast. We zijn bijvoorbeeld met het maken maquettes bezig op verzoek van een woningbouwvereniging die appartementen wil bouwen. De studenten presenteren straks hun maquette in plaats dat ze een toets krijgen,” legt Jolanda Veltman uit.

Bert Hulsbergen is al bezig om geschikte projecten te vinden voor het volgend schooljaar. “Deze manier van werken hadden we nooit kunnen bereiken in het hoofdgebouw. De projecten liggen hier letterlijk om de hoek op onze studenten te wachten.”

Presentator Karim Amghar ging op bezoek bij de drie finalisten van Onderwijsteam van het Jaar. De verkiezing die jaarlijks georganiseerd wordt door de BVMBO en AOb. Team MEI van Aventus won deze titel tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala.