vrijdag 9 februari 2024

‘Allemaal fantastische mensen met passie voor het mbo’

Op dinsdag 6 februari vond in De Utrechtse Stadsvrijheid de officiële kick-off plaats van Ambassadeurs 2024. Aanwezig waren onder meer een acteur en betaald voetbalscheidsrechter in de personen van Jimmy Roemer en Serdar Gözübüyük, maar de échte hoofdrol was weggelegd voor de ambassadeurs van 31 mbo-scholen. Zij maakten kennis met elkaar, lieten zich inspireren en als teams informeren, ter voorbereiding op hun ambassadeurschap. We vroegen Josephine, Anne en Revendal naar hun ervaringen.

Leestijd: 5 minuten

De gele jasjes zijn vervangen door blauwe sweaters en de ‘aftraplocatie’ is verplaatst van de (Woerdense) KAS naar (het Utrechtse) DUS. Toch ademt alles vooral een vertrouwde, gemoedelijke sfeer tijdens de officiële kick-off van ‘Ambassadeurs 2024’ in het Utrechtse havengebied waar boten buiten voor de nodige beweging zorgen en binnen een afwisselend programma het menu bepaalt. Zoals daar zijn: een professionele fotoshoot, een mediatraining, een lezing door topscheidsrechter Serdar Gözübüyük én een uitleg over de groepsopdracht, waarin alle 31 aanwezige mbo-studenten uit de teams ‘Noord’, ‘Midden’ en ‘Zuid’ hun creatieve ei en samenwerkings-skills de komende tijd optimaal kwijt kunnen.

Kies waar je hart ligt
“Ik vind het heel leuk om hier vandaag te zijn, andere ambassadeurs te ontmoeten en nieuwe dingen te leren”, zegt Josephine, student aan de acteursopleiding van het Nova College in Haarlem, terwijl ze terugkomt van de fotoshoot. “Als ambassadeur hoop ik anderen te inspireren om ook voor het mbo te kiezen. Niet omdat het moet, maar vanuit je passie, zoals ik zelf ook heb gedaan. Kies waar je hart ligt, bezoek desnoods alle mbo-scholen in Nederland. Er is altijd iets dat bij je past. Zelf ga ik met een fijn gevoel naar school. Dat gevoel gun ik iedereen.”

Écht op mijn plek
Ook Anne, ambassadeur van het Rijn IJssel College, is helemaal in haar element op het mbo. “Ik heb meerdere opleidingen gedaan, maar voor mijn gevoel zit ik op het mbo écht op mijn plek, ook omdat ik praktisch ben ingesteld. Theorie gaat me goed af, maar door praktisch’ leren krijg je letterlijk meer mee. Bovendien biedt het mbo veel variatie. In opleidingen en vakken, maar bijvoorbeeld ook in mensen en leeftijden. Als ambassadeur hoop ik die boodschap over te brengen, zodat er een beter, betrouwbaarder beeld ontstaat over alle mogelijkheden van het mbo.”

Mbo op de kaart zetten
Revendal, student aan de tweetalige opleiding International Business Studies van het Curio, is met zijn 16 jaar een van de jongste ambassadeurs, maar heel volwassen in zijn mbo-visie. “Het zit in mij om anderen te motiveren. Nu ik ambassadeur ben, heeft het meer impact als ik iets zeg. Mijn boodschap? Allereerst wil ik gelijke kansen in het onderwijs bevorderen. Iedereen verdient dezelfde mogelijkheden, ongeacht iemands geloof, sociaal-maatschappelijke achtergrond of economische status. Verder wil ik het mbo meer op de kaart zetten door te laten zien wat het écht is: het belangrijkste onderwijs van Nederland.”

Allemaal fantastische mensen
Na een inspirerende dag, waarop iedereen zich van zijn/haar beste kant heeft laten zien en horen, poseren de ambassadeurs vlak voor vertrek nog voor een groeps- en verschillende teamfoto’s. Josephine: “Ik heb in korte tijd veel nieuwe dingen geleerd en leuke mensen ontmoet. Door alle positieve energie voelt het alsof ik als ambassadeur nog sterker in mijn schoenen sta.” Dat gevoel herkent Anne wel. “Ik ben niet zo snel verlegen, word niet zenuwachtig als ik iets in het openbaar moet zeggen. Mede door de mediatraining en het praten met de andere ambassadeurs voel ik dat ik nog meer durf. Ik ben zelfverzekerder geworden.” En Revendal? “Ik heb vandaag allemaal fantastische mensen ontmoet met dezelfde passie voor het mbo als ik. Dat vind ik mooi.”

Teams aan de slag!
De teams ‘Noord’, ‘Midden’ en ‘Zuiden’ gaan hard aan de slag met hun opdracht om op een ‘creatieve, overtuigende manier te laten zien hoe belangrijk en onmisbaar vakmensen zijn voor de samenleving’. Op 2 april komen ze weer samen om te laten zien hoe ver ze zijn. Uiteindelijk presenteert elk team zijn idee tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala op 13 mei 2024. De winnaars bezoeken het ministerie van OCW en maken van hun idee een concreet project.


Bekijk hier de aftermovie!
 
 


‘Allemaal fantastische mensen met passie voor het mbo’