dinsdag 21 mei 2019

100 mbo-studenten bevragen kabinet tijdens verantwoordingsdag

Op maandag 20 mei 2019 organiseerde de Tweede Kamer de jaarlijkse V100: een burgerpanel dat Kamerleden helpt bij het controleren van de regering. Dit jaar waren 100 mbo-studenten uitgenodigd om kritische vragen te stellen over het beleid en de uitgaven van het kabinet. Ambassadeur Desiree Hernandez deed de hele dag live-verslag via de Instagram-account van de Tweede Kamer.

Het burgerpanel vertegenwoordigde de hele breedte van het mbo. De studenten waren afkomstig van verschillende opleidingen, van entree tot niveau 4. De studenten stelden vragen op 5 verschillende thema’s, aan verschillende Kamerleden: Kansen op de arbeidsmarkt, Woningmarkt, Grenzeloos mbo, Investeren in veiligheid, Ouderen- en verpleeghuiszorg. Aan het eind van de dag nam Kamervoorzitter Arib een koffertje (gemaakt door Cibap-student Thijmen) met daarin alle verzamelde vragen in ontvangst. Daarbij nam ze uitvoerig de tijd om met de studenten in gesprek te gaan. Zo onthulde zij bijvoorbeeld zelf ook een mbo-opleiding te hebben gedaan (Maatschappelijk werk).

Vragen
De vragen die de studenten stelden, waren net zo divers als de studenten zelf. Ze liepen uiteen van: ‘Wat doet u als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de kans van mbo’ers op de arbeidsmarkt te vergroten?’ via ‘Kunt u toelichten waarom u er niet in bent geslaagd voldoende medewerkers bij de politie aan te trekken’ tot ‘Hoe kan het dat er in 2018 een ziekenhuis failliet gaat, terwijl er een overschot is van 11,3 miljard euro op de begroting?’. Alles bij elkaar een interessante mix en mooie voorbeelden van de maatschappelijke betrokkenheid van mbo‘ers. 

Benieuwd naar wat de studenten nog meer vroegen en wat de reacties van het kabinet zijn? Vandaag is het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer. Het debat is live te volgen via de website van de Tweede Kamer.