Rachelle Manuputty
Aantal stemmen

Wie anders dan

Niemand anders dan Rachelle Manuputty van ROC Mondriaan

Promotie


Deel mijn verhaalInterview met Rachelle

Waarom is hij/zij geselecteerd als ambassadeur?

Rachelle is een doorzetter, zakelijk en doelgericht. Ze durft naar de toekomst te kijken en maakt plannen. Ze heeft het hart op de goede plaats en wil graag iets terugdoen voor mensen, in het bijzonder de Molukse gemeenschap. Ze is een echte vakvrouw met ondernemerszin en straalt zelfvertrouwen en trots uit. Ze kan een inspiratiebron voor anderen zijn. Al deze kwaliteiten maken haar geschikt voor de rol van Mondriaan Uitblinker 2015.

Rachelle ontwikkelde zich de afgelopen jaren van een bescheiden meisje tot een ondernemende vakvrouw. Ze is na 4 havo naar het mbo gegaan. Op de School voor Mode presteerde ze buitengewoon goed, ze zette zich ook extra in voor school. Met haar liefde voor schoonheid en de natuur wil ze iets doen aan de milieuvervuiling op de Molukken daarom heeft ze een plan opgevat om daar met kinderen een project op te zetten om zwerfvuil uit de natuur te verwijderen. Dit alles omdat ze graag iets goeds wil doen voor het land waar haar wortels liggen.

Rachelle wil blijven leren, wil zich blijven ontwikkelen, wil ondernemen. Daarom volgde ze afgelopen jaar naast haar opleiding de vooropleiding bij de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Voornaamste doel was ‘’conceptueel leren werken’’ en ze is daarin geslaagd. In september gaat ze daar verder studeren. Rachelle is een zeer veelzijdig jong talent en staat te popelen om zich als ambassadeur van het mbo in te zetten: ‘’Ik kan een inspiratiebron zijn voor anderen.’’

Welke speciale prestatie heeft hij/zij geleverd?

Rachelle is zeer creatief en past in een bijzondere eigen stijl speciale materialen en technieken toe in haar collecties. Naast haar schoolwerk werkte ze aan een eigen collectie waarvoor ze een lange periode voor dag en dauw opstond om daar aan in haar uppie op school te werken. Via een atelier in Den Haag werd de collectie ook verkocht. Op stage functioneerde ze uitmuntend en nam ze de leiding: ze bleek in staat hbo-stagiaires aan te sturen op het terrein van kledingtechniek. Het bedrijf groeide tijdens haar stageperiode en dit leverde veel ervaring op.

Zowel in 2013 als 2014 presenteerde ze tijdens de jaarlijkse modeshow een eigen collectie. Haar grootouders komen uit de Molukken en Rachelle heeft daardoor een passie voor de eilanden en de lokale kleding. Een droom is om samen met haar oma die als coupeuse gewerkt heeft, een kledinglijn te ontwikkelen, om zo de verbinding te zoeken tussen toen-daar en hier-nu.

Wat vindt de ambassadeur zelf van zijn/haar nominatie?

Ik vind het een ontzettende eer om zo een voorbeeld te mogen zijn. Ik wil heel graag anderen mensen motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Op school help ik ook graag mijn medestudenten in de les. Elke dag kan je wel weer wat nieuws leren, waarom zou je die kansen dan niet pakken?

Wat zijn zijn/haar toekomstplannen?

Ik ga volgend jaar beginnen met mijn opleiding aan de Willem de Kooning Acadamie, daar droomde ik al van toen ik nog op de middelbare school zat. Ik heb er zeker een half jaar naar toegewerkt en nu voldoe ik aan alle toelatingseisen. Daarna wil ik eerst heel veel ervaring opdoen bij ontwerpers en misschien ooit nog wel naar het buitenland.

Waarom vindt de stagebegeleider de ambassadeur een uitblinker?

Rachelle is een prettige en zeer toegewijde leerling. Het leuke van haar is, dat zij goed kijkt naar wat er om haar heen gebeurt. Zij heeft belangstelling voor de mensen om haar heen en ze heeft een zonnig humeur. Ik ken haar vanaf de eerste klas. Zij kwam binnen als een vriendelijk meisje, bleef dat natuurlijk, maar intussen is zij een volwassen mens en een persoonlijkheid geworden.

Zij is altijd bereid om wat extra’s te doen. Elke maand zijn er op school workshops buiten schooltijd, waar we lessen geven net buiten het modevakgebied. Rachelle heeft ze allemaal gevolgd. Haken, breien, stoffen verven, smocken, gastlessen van oud-studenten. Aan alles deed ze enthousiast mee en aan het einde van de les kwam ze altijd vragen: ‘Juf, wat gaan we volgende keer doen?’
Rachelle is natuurlijk altijd aanwezig en ook op de meest onwaarschijnlijke uren om aan praktijk te werken. Ze maakt mooie, originele kleding, die ook goed is afgewerkt. Zij is zo’n student waar ik aan zal blijven denken en ik hoop dat ik haar kan blijven volgen bij de rest van haar carrière.

Wat vindt het leerbedrijf van de nominatie?

Modeontwerpster Alexandra Frida van het gelijknamige bedrijf uit Amsterdam: Als er iemand een uitblinker is, dan is Rachelle het wel. Ze is een ontzettend harde werker en als ze hier om negen uur moest zijn, dan ging ze vaak daarvoor nog naar school om nog aan opdrachten te werken. Ze werkt niet alleen hard, maar ook heel erg netjes en heeft oog voor detail, wat in de mode heel belangrijk is. Wat ik echt bijzonder aan haar vind is dat ze op zo’n jonge leeftijd al een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld. Ik ken natuurlijk nog veel meer mensen met een eigen stijl, maar daar zitten geen mensen van 20 tussen. Ze weet ook precies wat er gaande is in de mode.

Daarnaast is ze ook een heel prettige collega, je kan altijd van haar op aan, ze pakt alles op en als ze een kans ziet liggen dan duikt ze daar meteen bovenop. En wat zeker ook niet onbelangrijk is: Rachelle is een eerlijk en goed mens met een goed hart. Heerlijk om mee te werken.

School: ROC Mondriaan
Adres:
Leeghwaterplein 72
2521 DB Den Haag
Leerbedrijf: Alexandra Frida
Rachelle Manuputty
Rachelle Manuputty

Reacties (106)Volgende pagina
Bekijk items: 1 tot 100 (106 totaal)