De jury was onder de indruk van Wessel's prestatie en zijn passie voor koken. Wessel klopte als kok in opleiding voor zijn stage 'gewoon' aan bij het beste restaurant van de wereld, Noma in Kopenhagen. Hiervoor heeft hij - vooraf - zijn toetsen en kerntaken afgerond, zodat hij zich daar volledig op zijn stage kon storten. Ook tijdens de Nova uitblinkerverkiezing zat Wessel in het buitenland. Hij wilde inspiratie opdoen bij Pakta in Barcelona, het nieuwe restaurant van Ferran Adrià, de voormalige chef-kok van El Bulli. Via een skypeverbinding kon Wessel de bijeenkomst toch meemaken.
'De manier waarop Noma werkt, is toonaangevend.’ Dat komt Wessel goed uit want hij is ambitieus. ‘De locatie is niet belangrijk, wel het gastronomisch niveau. Ik wil koken op het hoogste niveau dus de restaurants waar ik wil werken, kies ik bewust uit.’
‘Ik wilde graag hun keuken leren kennen, omdat ze gebruikmaken van natuurlijke Scandinavische ingrediënten, zoals mossen en bessen. De koks zoeken zelf naar ingrediënten in de bossen en op het strand.' Ook Wessel ging mee: ‘Wij plukten bijvoorbeeld walnoten, iets plukken en meteen proeven, dat was ik niet gewend. Het was waanzinnig leuk en van de uitleg leer je veel.’ Leerzaam zijn ook de uitstapjes naar boerderijen en brouwerijen en de creatieve sessies waarin de keukenbrigade elkaars gerechten proeft en beoordeelt. Het is de manier voor Noma’s eigenaren om hun passie voor de noordelijke eetcultuur te delen.
Wessel had het totaal niet verwacht: 'Ik vond de verhalen van de andere kandidaten heel indrukwekkend. Ik heb mijn stage bij Noma puur voor mijn eigen redenen gedaan. Maar ik vind het wel fantastisch en voel me vereerd.'
Wessel is bijna klaar met zijn opleiding Zelfstandig werkend kok. Hierna wil hij de sterrenklas gaan doen in Amsterdam. Hij gaat dan stage lopen bij de Vrienden van Jacob. Uiteraard weer een sterrenrestaurant: ‘Ik wil nog heel veel leren en ervaring opdoen. Ook weer in het buitenland. Mijn droom is mijn eigen restaurant te hebben op het hoogste niveau. Maar ik heb nog een lange weg te gaan.’
Thur Boeckholtz: ‘Eigenlijk sluit Wessels stageperiode bij Noma niet aan op het opleidingsprogramma, maar deze stage geeft hem de kans zijn ambitie waar te maken. Noma is het paradijs voor koks, dit konden we hem niet onthouden. Koks in opleiding komen regelmatig terecht in sterrenrestaurants, maar een buitenlandse stage komt niet vaak voor. Hij is de jongste stagiair daar, de gemiddelde leeftijd is 25 jaar. Wessel is leergierig en ambitieus, het type stagiair dat ze bij Noma zoeken. Voortaan gebruiken ze hem als norm voor stagiairs. Daar ben ik trots op.’
Keukenmanager van Noma, Leonardo Pereira: ‘We hebben Wessel aangenomen omdat hij zeer gedegen overkwam bij zijn sollicitatie. Hij kwam afspraken op tijd na en hij bleef dit doen tijdens de hele stage. Hij doet het erg goed. Hij neemt initiatief en gaat verantwoordelijk om met de taken die hij krijgt. Los daarvan streeft hij echt naar het hoogst haalbare en daarbij is hij niet bang om collega’s te corrigeren, zelfs niet als ze ouder zijn. Wessel is zeker klaar voor dit vak, zijn houding en betrokkenheid zijn uitmuntend.’