top 10
Cora Stokman
Aantal stemmen

Wie anders dan

Niemand anders dan Cora Stokman van Aeres MBO

Promotie


Deel mijn verhaalInterview met Cora

Waarom is hij/zij geselecteerd als ambassadeur?

Cora groeide op in een klein dorpje, waar haar ouders een café en cafetaria runden. Met hardwerkende ouders, die lange dagen maakten, was ze als enig kind vaak alleen thuis. Ze had dan enkel haar huisdieren om haar heen. Al vroeg ontdekte ze haar liefde voor paarden. Al haar tijd en aandacht ging dan ook uit naar haar verzorgpony en later haar eigen wedstrijdpaard. Ze volgde het VMBO Groen, waar ze zich niet echt gezien voelde. Het was een onstuimige periode voor haar. Het ging thuis en op school niet makkelijk.

Bij de start van haar mbo-opleiding op Groenhorst Barneveld had ze het ook niet echt naar haar zin. Een verlegen meisje, weg van de voor haar bekende omgeving, dat het liefst alleen werkte en eigenlijk alleen haar grote passie voor paarden volgde. ‘Ik vond mijn medeleerlingen maar niets, maar de lessen en het onderwijs boeiden me, waardoor ik bleef’.

Tijdens haar stage in een ruitersportzaak ging het fout. Cora durfde geen klanten meer aan te spreken en dook letterlijk weg in de winkel om zich te verstoppen. ‘Ik durfde mezelf niet meer te laten zien.’ Haar stagebegeleider Mariska van der Brugge kwam haar ophalen. ‘Cora was zichzelf zo enorm tegengekomen dat het niet meer ging. Toch was dit het moment waar ik voor het eerst echt contact met haar kon maken. Cora kon vertellen wat haar zo bang en onzeker maakte. Een lang gesprek dat terugvoerde naar thuis, het café waar ze liever niet kwam en de vele uren alleen zijn met haar dieren’, aldus Mariska.

De stage, hoe moeilijk ook, was een omslagpunt voor Cora. Door het gesprek met Mariska kreeg ze moed en ontwikkelde ze zich stapje voor stapje tot een leerling die steeds meer van haarzelf durfde te laten zien.

Ze verlegde haar grenzen en ging op stage naar een paardenhouderij in Amerika. Een spannende en pittige periode, waarin ze leerde dat ze goed voor haarzelf op kon komen. Ze organiseerde een evenement ‘Fotoshoot met je paard’ op een manege. Dat werd een groot succes en zelfs tot 2 keer toe herhaald. Ze werkte mee aan een film van de school over de opleiding Paardenhouderij, waarin ze vertelde over haar ervaringen op school. En dit jaar representeerde ze de school als lid van het promotieteam op onderwijsbeurzen en gaf ze voorlichting aan verschillende groepen scholieren. Daarnaast was ze gastvrouw op het paardencentrum.

Het contrast is enorm: van een verlegen en onzeker meisje, met weinig mensen om zich heen, in enkele jaren naar een jonge vrouw, die voor groepen mensen staat te presenteren en voorlichting geeft.
Cora maakt duidelijk dat in iedereen een uitblinker zit.

Welke speciale prestatie heeft hij/zij geleverd?

Cora heeft tijdens de Open Dagen van de school als gastvrouw van het paardencentrum uitgeblonken. Ze regelde en organiseerde alles, gaf leiding aan leerlingen en sprak groepen bezoekers toe. Haar bijdrage maakte van deze Open Dagen een groot succes.

Wat vindt de ambassadeur zelf van zijn/haar nominatie?

‘Echt heel gaaf! Ik had niet verwacht dat ik genomineerd zou worden. En nu ik het ben, wil ik echt een boodschap in de wereld zetten en me laten horen! Ik wil laten zien dat er een weg is om je dromen waar te kunnen maken, ook al heb je weinig vertrouwen in je zelf.’

Wat zijn zijn/haar toekomstplannen?

Cora wil doorgroeien tot docent. Ze gaat de hbo-studie Educatie en Kennismanagement in de groen sector volgen. ‘Na deze studie zal ik bekijken of ik eerst in de praktijk aan het werk wil of dat ik voor de klas wil gaan staan als docente om leerlingen iets te leren, maar ook te kunnen helpen.’

Waarom vindt de stagebegeleider de ambassadeur een uitblinker?

Mariska van der Brugge, stagebegeleider en docent Paardenhouderij vertelt: ‘Cora heeft haar grenzen verlegd. Ze is een vechtertje. Ik heb zelden een leerling zich zo zien ontwikkelen. Cora laat zien waarom ik als docent zo enorm van dit vak houd. Ze maakt voor mij duidelijk dat in iedere leerling een uitblinker zit.’

Wat vindt het leerbedrijf van de nominatie?

Peter van der Laar van dierenspeciaalzaak Pets@Home uit Rhenen kent Cora al enkele jaren, eerst als stagiaire en tegenwoordig als de vaste zaterdaghulp. ‘Cora heeft een transformatie doorgemaakt. Van een meisje dat schuchter achter de toonbank stond, naar een ondernemende meid die mij het werk uit handen neemt. Ik kan tegenwoordig rustig op vakantie, zij regelt het wel.’

School: Aeres MBO
Adres:
Bovenbuurtweg 27
6717 XA Ede
Telefoon:
088 020 7020
E-mail:
Website:
Leerbedrijf: MT-Stables
Cora Stokman
Cora Stokman

Van een verlegen en onzeker meisje naar een jonge, zelfbewuste vrouw die de wereld omarmt.

Cora Stokman
Cora Stokman

Haar passie voor paarden bracht haar bij Groenhorst Barneveld waar ze een enorme ontwikkeling doormaakte.

Reacties (44)