De mbo-carrière van Steven is uniek. Hij begon in 2008 op het ROCvA met de opleiding horeca-assistent op niveau 1 en klom via niveau 2 en 3 op naar 4. Hij volgt nu de opleiding ‘Gespecialiseerd Kok’. Steven is een echte doorzetter, hij is nog niet klaar met het mbo. Volgend jaar wil hij de specialisatie Patisserie aan het ROCvA doen. Tijdens zijn opleidingen werkte Steven in totaal voor acht stagebedrijven in alle segmenten van de horeca. Van een tearoom en keuken in een bejaardenhuis tot de vijfsterren hotels Grand Hotel Krasnapolsky en Grand Hotel Amrath Amsterdam. Alle bedrijven zijn lovend over hem!
Dankzij zijn enorme doorzettingsvermogen doorliep Steven alle niveau’s van de opleidingen koken. Hij begon met groenten snijden en nu kookt hij de sterren van hemel in een vijfsterrenhotel. Op zijn vorige stage bij het Krasnapolsky maakte Steven om meer redenen indruk. Hij stuurde de overige stagiaires aan en regelde in zijn eentje een heel buffet. Ook zijn chefkok bij het Amrath loopt weg met hem. Deze vertrouwde Steven zelfs enkele van zijn eigen geheime recepten toe en dat is zo ongeveer de grootste eer die je als stagiaire kunt krijgen. Steven kreeg zelfs het vertrouwen om de dessertkaart van het Grand Hotel Amrath Amsterdam uit te breiden!
‘Ik vond het al zo bijzonder dat ik tot uitblinker van het ROCvA werd genomineerd, nu mag ik opgaan voor de titel van MBO Uitblinker. Dit is voor mij de kans om anderen te laten zien dat een diploma geen eindstation is, maar een stap op weg naar een volgend diploma. Ik heb vroeger zo vaak moeten horen dat ik nooit de sterren zou halen. Maar zie, als je er maar voor gaat, lukt het! Dat wil ik anderen ook graag meegeven.’
‘Hierna ga ik eerst Patisserie doen. Het patisseriegedeelte van de keuken vind ik het leukste. Op dit moment experimenteer ik met rozenwater en kardemom. Ik zoek naar smaakcombina¬ties met opvallende kruiden. Op vakgebied wil ik nog veel meer leren. Daarom wil ik naar het buitenland om de kneepjes van het van het vak daar af te kijken. De koksschool in Parijs lijkt me ook super. Maar uiteindelijk wil ik chef-kok in een sterrenrestaurant worden. Dat is helemaal mijn droom.’
Docent Jeroen Zwiers: ‘Ik ben maar enkele keren eerder tegengekomen dat een student van niveau 1 doorleerde tot niveau 4. Steven valt op door zijn creativiteit en hij bedenkt zijn eigen recepten. Van zijn stagebedrijven krijgen we altijd hele positieve feedback. Maar Steven toont zich ook betrokken bij de school. Zo gaf hij bijvoorbeeld op eigen initiatief een workshop voor zijn medestudenten. Onlangs organiseerden wij een kookwedstrijd voor onze studenten, Steven heeft gewonnen en daarom mag hij in augustus naar een internationale kookwedstrijd in Berlijn!
Het verbaast chefkok Paul Dingjan van het Grand Hotel Amrath Amsterdam niets dat zijn leergierige rechterhand is genomineerd als uitblinker. Steven is een jongen die je geen twee keer iets hoeft te zeggen, hij is een echte aanpakker. Je kunt hem rustig de keuken en meer toevertrouwen. Zoals de recepten die hij zelf in de loop van zijn carrière verzamelde. En de geheimen van de chef, die geef je niet zomaar niet prijs. Maar aan een veelbelovende kok in spé als Steven, is die kennis goed besteed: ‘Jongens zoals hem, die hebben wij nodig voor het vak.’