Niek Groen
Aantal stemmen

Wie anders dan

Niemand anders dan Niek Groen van ROC Kop van Noord-Holland

Promotie


Deel mijn verhaalInterview met Niek

Waarom is hij/zij geselecteerd als ambassadeur?

De intense liefde van Niek voor het horecavak is alles overstijgend. Deze leerling leeft, eet, drinkt, slaapt en ademt horeca op top niveau. De uitzonderlijke carrière van Niek is uniek te noemen.

Niek was als 6 jarig kind al zeer nadrukkelijk aanwezig, op de lagere school was het geen top leerling, dit mede door zijn karakter. Niek was namelijk een zeer druk en aanwezig mannetje, had concentratieproblemen/ADHD en kon niet langer dan 10 minuten stil zitten en bij de les blijven, wat niet werd gewaardeerd door zijn medeleerlingen en docenten.

Op zijn 14e verhuisden zijn ouders van Uitgeest naar Spierdijk en Niek ging naar het VMBO Titaan in Hoorn en volgde daar de consumptieve richting. Niek nam een abonnement op een horecamagazine en begon culinaire vakbladen te lezen. Zo ontstond de interesse voor het hogere segment. Het deed hem besluiten om voor de MBO opleiding Gastheer niveau2, meteen een restaurant op niveau uit te zoeken. Het eerste jaar stage als gastheer vond plaats bij Restaurant Hendrickje Stoffels in Hoorn, door Michelin met een ''Bib Gourmand'' (uitstekende prijs-kwaliteitverhouding) bekroond. Het tweede jaar werkte Niek al voor een 2 sterrenrestaurant, Apicius in Bakkum... uitzonderlijk voor een niveau2 leerling op 18 jarige leeftijd.

Het volgende restaurant was, volgens Niek, een logische stap. Het beste restaurant van Noord Holland: de Bokkedoorns** in Overveen waar vele horecagrootheden hun basis hebben gelegd.

Niek bleef er 2 jaar om te leren van Peter Bruins, in het verleden 8 jaar op rij verkozen tot beste gastheer van Nederland.

Een mooie carrière tot zover maar het schoolwerk bleef liggen. Niek verkoos de gezelligheid in de klas boven zijn schoolwerk. Dit zag hij zelf ook en besloot na het afronden van niveau 2 om niveau 3 te volgen op het ROC Kop van Noord Holland. Een opleiding waar in een kleine klas veel aandacht werd besteed aan de leerlingen.

Lerares Sylvia Ruizendaal gaf Niek de mogelijkheid om zichzelf te zijn met alle drukte en gezelligheid die daar bij hoort, maar zag er ook op toe dat het schoolgedeelte niet verloren ging.

Dit bleek een goede combinatie.

Het laatste jaar van zijn opleiding mocht Niek werken voor het beste restaurant van Nederland, Restaurant de Librije in Zwolle, 3 michelinsterren.

Dit jaar bestond uit hard werken, weinig slapen en veel reizen tussen school, werk en thuis.

Dit was van begin af aan zijn doel geweest, hier moest hij werken, het maakte niet uit wat hij daar voor moest doen en laten.

Deze gedrevenheid en liefde voor het vak bezorgde Niek in 2011 zilver op het NK gastheerschap. In 2012 won Niek goud, ook dat was al maanden zijn goal en daar moest wederom alles voor wijken. Niek ontwierp zijn eigen servies, zijn geheel eigen marketing tool en presenteerde zichzelf tijdens het NK als een merk (NieK) wat staat voor kwaliteit.

Niek is dag en nacht met de horeca bezig, brainstormt met koks over recepturen, met sommeliers over wijn-spijscombinaties, kent alle mensen die ook maar iets bereikt hebben in de horecawereld. Het is net een spons die alles opneemt wat met eten, drinken en gastvrijheid te maken heeft.

Hij wil zijn liefde en passie voor het vak horeca uitdragen naar de jongere generatie en geeft als ambassadeur voorlichting op VMBO scholen om zo de jonge mensen de geweldige mogelijkheden van het prachtige en veelzijdige vak te laten zien. Daarnaast geeft hij lezingen aan startende niveau 2 gastheren/vrouwen tijdens introductieweken.

Welke speciale prestatie heeft hij/zij geleverd?

Zie boven. Niek zet zijn totale privéleven in de koelkast om successen te behalen op zijn vakgebied.

Wat vindt de ambassadeur zelf van zijn/haar nominatie?

Niek is er ontzettend blij mee. Samen met de gouden medaille van het NK is dit uitblinkerschap een kroon op zijn werk.

Wat zijn zijn/haar toekomstplannen?

Niek gaat na zijn opleiding werken als assistent maître bij * restaurant De Nederlanden. Daarnaast wil Niek zich verder gaan bekwamen in zijn vak en ambassadeur worden van het gastheerschap en VMBO leerlingen motiveren om ook voor dit vak te kiezen.

Waarom vindt de stagebegeleider de ambassadeur een uitblinker?

Niek verdient dit. Hij heeft hier jarenlang keihard voor geknokt.

Wat vindt het leerbedrijf van de nominatie?

Reactie van Therese Boer van Top *** Restaurant de Librije over Niek: 'Het is een erg fijne jongen heeft een groot hart voor onze zaak. Vindt het vak geweldig leuk en dat straalt ervan af. Niek is een hele goede gastheer, mensen waarderen hem. Boven alles verstaat hij zijn vak goed! Hij weet van aanpakken en is een enorme harde werker. Doordat hij vorig jaar zilver won op het NK heeft hij nu meer rust in zich en kon hij zich met meer rust voorbereiden op het goud dit jaar. Hij had daar een ontzettend strakke professionele voorbereiding voor. Het is een super gastheer, heel collegiaal. Hij heeft alles in zich wat je van een gastheer kunt wensen. Dit is een welverdiende nominate.

School: ROC Kop van Noord-Holland
Adres:
Postbus 250
1780 AG Den Helder
Telefoon:
0223-611200
Website:
Leerbedrijf: Restaurant De Librije
Niek met medaille
Niek met medaille
Niek in actie!
Niek in actie!

Niek aan het werk!

Niek op het podium!
Niek op het podium!

Niek op nummer 1! Wat een feest! Wat een topper!

Reacties (20)