Bas is een student die zich onderscheidt van de rest. Hij beleeft de opleiding niet alleen als school, maar ademt de koksopleiding in als een passie, hobby en een beroep. Hij komt niet alleen naar school om zijn lessen te volgen, maar bedenkt zelf examentrainingen, helpt de docent en zorgt dat al zijn werk goed afgeleverd word. Zo was het niet vanaf het begin van zijn opleiding. De eerste maanden hadden we sterke twijfels of Bas de opleiding wel zou gaan volbrengen. Zijn motoriek bleef erg achter bij de rest, hierover is destijds ook gesproken met zijn ouders. Ergens richting zijn eerste stage is er een knop omgegaan bij Bas en is hij 100 keer beter gaan presenteren. Door keihard te werken en er helemaal voor te gaan verdreef Bas zelf zijn syndroom van Asperger naar de achtergrond. En werd hij in plaats van een terughoudende, moeilijk communicerende student een erg sociale student. Bas zelf ziet het als niet meer dan normaal gedrag en vindt zijn inzet hetzelfde als bij alle anderen. Echter is het uitzonderlijk hoeveel inzet en passie iemand in deze tijd nog toont voor de opleiding. Dat zien we hier niet bij iedere student terug. Velen komen toch gewoon even hun ding doen en gaan daarna weer snel naar huis. Bas niet, die komt eerder naar school, verzint menu’s om te maken en vervolgens krijgt iedereen de prachtige foto’s te zien. Een genot om als team naar te kijken.
- tweemaal een fantastische stage afgerond
- 3 weken stage in het buitenland
- zijn terughoudendheid omgezet naar ontzettend positief gedrag
- zijn voorbereidingen richting examen is van ongekend hoog niveau.
- is zijn autisme de baas geworden binnen zijn vak en niet andersom
Hij geeft aan er heel blij mee te zijn. En ontzettend trots te zijn. Ook zijn familie heeft heel erg positief gereageerd en is heel erg trots op hem. Zelf ziet hij het niet als een ontzettende prestatie en vindt hij het niet meer dan normaal dat hij zo presteert.
Bas heeft inmiddels zich aangemeld voor niveau 3 en heeft al een leerbedrijf gevonden. Hij gaat volgende jaar werken op voormalig stoomschip De Rotterdam in de Clubroom. Na niveau 3 wil hij zich verder gaan specialiseren op niveau 4. Om zo uiteindelijk in een topzaak te gaan werken.
Bas stapte begin november 2011 Perceel binnen als een verlegen, serieuze, bescheiden jongen voor zijn sollicitatie.
Voordat hij bij Perceel zou beginnen, eerst zijn eerste buitenland ervaring: 3 weken stage lopen in Duitsland. Qua culinaire hoogstandjes viel het daar wel mee vertelde hij ons, maar wat had hij daar een leuke tijd mee mogen maken. Zo'n buitenlandervaring is ook sociaal en voor zijn zelfstandigheid heel goed geweest.
Hierna was het tijd voor zijn eerste ervaring in het hoger horecasegment. Zoveel indrukken kreeg hij te verwerken, maar hij hield zich goed staande, kwam met veel vragen. Zo leergierig, heel fijn om dit als leermeester te mogen ervaren.
Bas is buiten zijn leergierigheid heel punctueel, je kunt altijd van hem op aan. Nooit te laat, hij is er altijd.
Niet alleen wij waren trots op Bas, ook zijn familie! Zijn ouders en broertje en oma's hebben tijdens zijn stage mogen genieten van zijn kookkunsten bij Perceel.
Na zijn stage is Bas bij Perceel blijven werken, wij ervaren Bas als een geweldige werkkracht.
Een paar weken geleden liet hij ons foto's zien van zijn menu, wat hij op school heeft gekookt. Wij waren erg onder de indruk, een goede menu opbouw, een prachtige presentatie. En laatst heeft Sharon zelfs nog wijnsuggesties met Bas bedacht, om het helemaal compleet te maken.
Het is zo ontzettend fijn als restaurateur te zien, dat er nog leerlingen zoals Bas zijn die met zo veel passie en liefde voor het vak bezig zijn.
Wat vanuit school ook al werd gezegd, hij heeft zo'n enorme groei doorgemaakt. En zeker met het oog op zijn syndroom van Asperger, zo weet te presenteren. Petje af!
Meer dan lof voor deze kanjer!! Zo dadelijk komt hij weer een servies meedraaien, we verheugen ons er al op. Zijn enthousiasme is ongekend!
En voor ons is hij al een uitblinker! Maar we duimen dat hij de uitblinker van geheel Nederland wordt!
We hadden van Bas al een en ander vernomen omtrent zijn nominatie. Geweldig zeg!!