dinsdag 27 augustus 2019

Ton Heerts: 'Vakmanschap en vakgedrevenheid uitdragen' (video)

Ton Heerts is namens de MBO Raad en als mede-ambassadeur van het mbo aanwezig in Kazan. Heerts merkt op dat de Hollandse nuchterheid en beroepstrots goed zijn uitgedragen door de deelnemers. En dat Nederland daar trots op mag zijn.

"Je ziet hier de top van de wereld en de top van Nederland", vertelt Heerts in gesprek met Desiree Hernandez van Dit Is MBO. "De mbo-scholen weten dat en het leeft dan ook enorm daar. Het gaat niet om de competitie, het gaat om meedoen. De vakgedrevenheid, het vakmanschap, dat is hier enorm. En dat moeten we ook enorm uitdragen."

De voorzitter van de MBO Raad heeft ook ervaren dat de wereld van het beroepsonderwijs snel aan het ontwikkelen is. "De bouwtimmerman en de tegelzetters, de klassieke beroepen die we kennen, die zijn hier natuurlijk aanwezig. Maar er is hier ook een enorme hal aan 'future skills'. Je ziet hier de snelheid van het beroepsonderwijs, dat is bijna niet bij te benen."

Nederlandse studenten deden mee in 27 vakwedstrijden en verdienden hiermee 13 'medals of excellence'. Myrianne Ruys van het Fioretti College behaalde een bronzen medaille als gastvouw. Ton Heerts vindt dat een prima resultaat. "Je ziet bepaalde landen hier vier, vijf jaar voorbereiden voor deze wedstrijd. Dat moeten we met het Nederlandse beroepsonderwijs niet doen want dan wordt het topsport, een kunstje. Ik denk dat we met de Hollandse nuchterheid de beroepstrots moeten uitdragen en het niet te gek moeten maken. Het mooiste vond ik een opa die ik sprak die hier twee kleinkinderen heeft. De trots van die man, ik denk dat we dat wel wat meer kunnen uitdragen."