maandag 30 september 2019

Première YouTube-serie Mbo’ers pakken aan

Tadaa, daar is tie dan: de eerste aflevering van de driedelige YouTube-serie Mbo’ers Pakken Aan! Dé YouTube-serie die 42 mbo-ambassadeurs in beeld brengt om Landelijke Ambassadeur mbo 2019 te worden. “Val je op? Gaat de jury je naam noemen? Ik ben niet de enige ambassadeur die meedoet.” Kijk, en dan wordt het spannend.

Tja, hoe val je op, vraagt Jerald de Leeuw zich af. De student AV-specialist/Filmmaker op het Koning Willem I College is een van de veertien ambassadeurs van team zuid. De 42 mbo-ambassadeurs zijn in drie teams verdeeld per regio: team zuid, team midden en team noord. Ieder team moet een casus oplossen bij het beste leerbedrijf van de provincie. Team zuid is inmiddels zo goed is met elkaar dat ze een groepsapp hebben om een keertje te gaan stappen. Ben je dan concurrent van elkaar of concollega? “Ik zie mijn teamgenoten niet als concurrenten. Door het ambassadeurschap heb ik mijn netwerk vergroot en leer ik heel veel interessante mensen kennen”, zegt Jerald. Mensen die misschien later voor de camera van Jerald komen te staan. Als filmmaker kijkt hij met een extra oog naar zijn omgeving. Tijdens de opnames van ‘Mbo’ers pakken aan’ zoomde hij in op de cameraploeg. “Tot vervelens toe vertelde ik mijn teamgenoten wat voor soort shot zij gingen nemen”, lacht hij.

Goede ideeën
Dat ambassadeurs hun kennis en ervaring delen tijdens een challenge levert veel op, zegt Jeanine Hiemstra, manager marketing en innovatie bij DistriVers. DistriVers, een logistiek bedrijf dat maaltijden levert aan mensen met een zorgbehoefte, was de plek waar de veertien mbo-ambassadeurs van team noord aan de slag gingen. Het bedrijf vroeg zich af hoe ze hun klanten konden ondersteunen als het gaat om gezonde voeding. “We hoorden goede ideeën die we zelf al uitvoeren, maar ook nieuwe ideeën die we gaan bespreken. Wie weet gaan we daar dan mee verder”, zegt Jeanine.

Onverwachte klik
Met compleet vreemde mensen samen een oplossing bedenken voor een gezonde leefstijl bij de Praxis, ga er maar aan staan. Merjem Rikovic, Manager Ondernemer Horeca op het Graafschap College, stapte blanco in de challenge van team midden. “Go with the flow, dacht ik.” Maar tot haar verbazing merkte Merjem al snel dat het super klikte tussen alle ambassadeurs. ,,We komen allemaal van totaal verschillende opleidingen en hebben elkaar maar een paar keer gezien en toch matchen we met elkaar. Heel apart. Het is zo mooi als je merkt dat iedereen elkaar steunt en open staat voor elkaar. Dat alleen al maakt het mbo-ambassadeurschap voor mij heel bijzonder.”