maandag 27 november 2017

Landelijke Ambassadeur mbo Sil: ‘Eigenlijk is het mbo het voedsel van de samenleving’

Op het Ambassadeursgala in Apeldoorn won Sil de Weerd (Clusius College) de titel Landelijke Ambassadeur mbo. Daarmee volgt hij Lisanne Fons (ID College) op. Dit is mbo is natuurlijk benieuwd naar Sils plannen voor het komend jaar en sprak hem vlak na de prijsuitreiking.

Gefeliciteerd! Wat gaat er nu door je heen?
“Ik ben super blij, het voelt heel onwerkelijk! Ik had het niet durven denken dat ik het zou worden. Maar nu ik in deze positie ben, wil ik mij honderd procent voor het mbo inzetten.”

Wat studeer je op het Clusius College?
“Ik volg de opleiding Voeding & Voorlichting. Ik verbaas mij erover hoe weinig mensen eigenlijk weten over het voedsel dat zij dagelijks eten. Eigenlijk geldt dat net zo goed voor het mbo, ook daar heeft de maatschappij niet een beeld van.” Sil denkt even na: “Ja, eigenlijk is het mbo het voedsel van de samenleving. Dat klinkt best goed, toch?”

Zeker! Wat is je missie voor komend jaar?
“Ik wil vooral dat studenten meer kansen krijgen zich verder ontwikkelen. Daarvoor hebben zij ruimte nodig. Het mbo leer je niet alleen voor een vak, maar je ontwikkelt je ook sterk als persoon. Een stage bij een leerbedrijf helpt daarbij omdat je ziet hoe iets in de praktijk eraan toe gaat.”

Wat doe je naast je opleiding?
“Ik ben heel actief met powerlifting. Dat is een krachtsport. Op die manier probeer ik zo sterk mogelijk te worden. Daarnaast geef ik voorlichting op vmbo- en basisscholen over voeding, maar dat hangt natuurlijk samen met mijn opleiding.”

Wat staat er nu voor je op het programma?
“Ik hoorde net dat ik vanavond wordt geïnterviewd door Radio 1! Maar daarna is het tijd om even te bij te komen, de afgelopen weken waren best zwaar. Je ziet ook bij alle ambassadeurs hoe gepassioneerd zijn voor het mbo, dat vind ik heel mooi.”


Landelijke Ambassadeur mbo Sil: ‘Eigenlijk is het mbo het voedsel van de samenleving’