dinsdag 14 mei 2019

Instagram takeover: Desireeporter op @tweede_kamer!


Op maandag 20 mei 2019 organiseert de Tweede Kamer de jaarlijkse V100: een burgerpanel dat Kamerleden helpt bij het controleren van de regering. Dit jaar zijn 100 mbo-studenten uitgenodigd om kritische vragen te stellen over het beleid van het kabinet. Landelijk Ambassadeur Desiree Hernandez doet die dag live verslag als Desireereporter op het Instagram-account van de Tweede Kamer.

De vragen van de studenten worden onderdeel van het verantwoordingsdebat op dinsdag 21 mei 2019. De Tweede Kamer debatteert dan over de jaarverslagen met minister-president Rutte en minister van Financiën Hoekstra.
 
De 5 thema’s
De V100 vindt plaats nadat het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2018 en het Rijksjaarverslag 2018 (de jaarverslagen van alle ministeries) aan de Tweede Kamer zijn overhandigd. De studenten buigen zich samen met de Kamerleden over de jaarverslagen en bedenken kritische vragen om aan het kabinet te stellen. Er zijn 5 thema’s uit de Rijksjaarverslagen geselecteerd:
 
- Kansen op de arbeidsmarkt (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)
- Woningmarkt (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
- Grenzeloos mbo (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)
- Investeren in veiligheid (Justitie en Veiligheid)
- Ouderenzorg en verpleeghuiszorg (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
 
Het koffertje
De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, neemt deze vragen aan het eind van de middag in ontvangst. Ze krijgt de vragen overhandigd in een koffertje dat het Cibap, vakschool voor verbeelding in Zwolle, speciaal voor deze gelegenheid heeft ontworpen.
 
Volg Desireeporter via @tweede_kamer!
Benieuwd naar de V100? Landelijke Ambassadeur mbo Desiree Hernandez – ook bekend als Desireeporter – volgt de hele dag de V100. Zij mag die dag het Instagram-account van de Tweede Kamer overnemen. Je kunt haar Instagram takeover volgen via @tweede_kamer.