Koen Keulers

Koen pakt aan!

Wordt Koen van Gilde Opleidingen Landelijk Ambassadeur mbo 2023? Volg de razend spannende competitie via youtube.com/ditismbo.

Support mij

Koen Keulers

Deel mijn verhaalKoen Keulers

Print mijn poster

Download poster
Interview met Koen

Welke opleiding volgt de ambassadeur?

Technicus mobiele werktuigen

Wat is haar/zijn motivatie om voor deze opleiding te kiezen?

Mijn motivatie voor deze opleiding is dat ik altijd al in de techniek geïnteresseerd ben geweest, maar nooit op de juiste school heb gezeten, totdat ik bij Gilde in Roermond uit kwam voor de opleiding. Na de open dag dacht ik van: hier wil ik naartoe, hier kan ik mij verder ontwikkelen. Ik kon een opleiding doen waar ik met plezier naar toe ga. Buiten dat waren ook de mogelijkheden heel breed na deze opleiding, dus zodoende kan ik hierna alle kanten op met de opleiding.

Welke ervaringen heeft de ambassadeur al opgedaan in haar of zijn toekomstige beroep?

Ik heb al heeeeel veel ervaring opgedaan op heel veel plekken. Over hoe dingen moeten gaan, maar ook niet te vergeten: hoe je het net niet moet doen. Buiten dat moet je altijd proberen open te staan voor iets nieuws en voornamelijk veel geduld hebben en altijd creatief blijven denken met een open geest.

Welke dromen of plannen heeft de ambassadeur voor haar/zijn toekomst?

Een planning heb ik eigenlijk niet echt. Natuurlijk heb ik wel een visie voor de toekomst en zie ik mezelf werken in de landbouwsector als allround monteur. En het liefst op mezelf, ook natuurlijk met wat metaalwerk erbij, zoals machines repareren of ontwikkelen niet te vergeten.

Hoe herkennen we de ambassadeur tijdens het programma Mbo’ers Pakken Aan?

Ik denk dat je mij zal herkennen aan mijn rustige relaxte stemming en dat ik hart heb voor mijn vakgebied.

Waarom moet zij/hij Landelijk Ambassadeur mbo worden?

Van het stagebedrijf: Voor Koen is er eigenlijk niet echt een afzonderlijke, geïsoleerde speciale prestatie te noemen. Bij Koen gaat het om het totale pakket. Niet alleen op de stage-werkplek, maar ook daar buiten, thuis in zijn privé / hobby situatie. Dit vakgebied is Koen op het lijf geschreven. Hij denkt en ademt machines.

Van Koen: ik denk dat mensen in de techniek toch meer in het zonnetje gezet moeten worden, want ze staan vaak voor iedereen klaar die pech heeft of niet door kan. Daar is toch weinig waardering voor en ook weinig bekendheid over, want veel mensen weten niet dat techniek super belangrijk is voor iedereen.

Wat weet bijna niemand over haar/hem?

Van het stagebedrijf: Koen is al vanaf dag 1 onderdeel van ons team. De "klik" is werkelijk onvoorstelbaar. Hij staat klaar, denk mee, denkt anders mee, pakt aan, maakt foutjes, leert van zijn foutjes, komt met nieuwe ideeën en inzichten en werkt behoorlijk zelfstandig. Wij zien Koen als onze nieuwe collega en hopen dat hij na het afronden van zijn opleiding ervoor kiest om bij ons in vaste dienst te komen werken.

Van Koen: Ik denk dat ik heel creatief kan denken en op een geheel andere manier naar iets kijk dan iemand anders.

Onderstaand een interview dat is geschreven over Koen Keulers:

TopTalent Koen Keulers van Gilde Opleidingen laat zijn hart en handen spreken
‘Ik raad iedereen aan: ga doen wat je leuk vindt’

Tot zijn eigen verbazing werd Koen Keulers (19) begin november gekroond tot TopTalent 2022 van Gilde Opleidingen. De techniekstudent uit Ransdaal is nu in de race om dé mbo-ambassadeur van Nederland te worden. Of dat gaat lukken is nog even de vraag, maar één ding staat op voorhand vast: Koen blijft zichzelf. Een sympathieke en bescheiden jongen die het liefst zijn handen laat spreken.

Ruim een maand na zijn uitverkiezing moet Koen nog steeds wennen aan het idee. TopTalent 2022. De nieuwe ambassadeur van het middelbaar beroepsonderwijs in Noord- en Midden-Limburg vindt zichzelf helemaal niet bijzonder en laat de aandacht die hij krijgt rustig over zich heen komen. “Ik ben een gewone jongen die van zijn vak houdt.”

Laat zijn liefde voor techniek en zijn nuchterheid nou precies de reden zijn waarom deze jonge Zuid-Limburger afgelopen najaar door zijn voormalige stagebedrijf Theo de Bruyn B.V. uit Beek werd genomineerd. ‘Koen denkt en ademt machines”, zo stond er in zijn voordracht. En daar blijkt geen woord van gelogen, zo beaamt het jonge toptalent zelf.

Geboren op het platteland was hij als kind al in de ban van grote landbouwvoertuigen. Vooral de techniek erachter boeide hem mateloos. De luiers amper ontgroeid, kon de kleine Koen al overweg met een schroevendraaier. “Ik was altijd aan het sleutelen en bouwen, kon me urenlang vermaken met Lego Technic. Dat technische zit in de familie. Mijn vader is interieurarchitect, mijn opa was bouwkundig architect.”

Leren in de praktijk

Dat Koen de havo niet afmaakte, kwam dan ook voor niemand als een verrassing. “Ik zat daar niet op mijn plek. Het lukte me niet omdat ik niet kon doen wat ik leuk vond.”
Ruim drie jaar geleden, tijdens de open dag van Gilde Technische school in Roermond, viel de puzzel in elkaar. Toen Koen de prachtige werkplaats zag en hoorde over de uitstekende baankansen in de techniek, wist hij het meteen: Technicus Mobiele Werktuigen, dát was zijn ding. Opgeleid worden tot monteur van vrachtwagens, landbouwvoertuigen, hijskranen, heftrucks en andere machines. Zeg maar alles wat rijdt en stuk kan gaan. “Het mooie aan deze vierjarige bol-opleiding is dat je eerst een brede, theoretische basis in de techniek meekrijgt. Van daaruit ga je de diepte in en leer je het vak via interessante stages. Anders gezegd: wat je aan het begin van de week op school leert kun je nog diezelfde week in de praktijk toepassen.”

Ultiem geluk

Koen houdt van aanpakken. Werkweken van zestig uur zijn eerder regel dan uitzondering. Overdag loopt de derdejaars mbo-student stage bij een constructie- en mechanisatiebedrijf in Schimmert. In de avonduren klust, last en monteert hij bij zijn vorige stagebedrijf. De weekenden werkt hij op de boerderij van Jos Soogelee in Ransdaal. “Lekker de koeien verzorgen, sleutelen aan machines, een schuur bouwen en meehelpen bij de kerstboomverkoop. Heerlijk vind ik die afwisseling.” Met de tractor waaraan hij nu aan het sleutelen is, heeft hij naar eigen zeggen een haat-liefdeverhouding. “De oorzaak van een storing vind je vaak niet zomaar. Het denken, testen, denken en weer testen. Vaak uren, soms wel dagen achter elkaar. Geloof me: dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar je wil niet weten hoe gelukzalig dat moment is. Dat gevoel als de machine het weer doet.”

De vakjury en het publiek van de TopTalent-verkiezing zagen die onverzettelijkheid ook. Koen rust niet voordat het probleem is opgelost. Daarbij werkt hij enorm zelfstandig, staat hij voor iedereen klaar en begeleidt hij - onder supervisie - al jongere studenten. Noem dat maar gewoon.

Volg je hart

Met de titel van TopTalent op zak strijdt de student van Gilde Opleidingen nu om de titel ‘Mbo-ambassadeur van Nederland’. Binnenkort maakt hij kennis met zijn collega-toptalenten uit de andere regio’s. Koen raakt er niet van in de war, hij blijft zichzelf. “Ik ben niet van de pitches, werk liever met mijn handen.” In tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten heeft hij zijn toekomst helder voor ogen. “Ik ga eerst mijn kennis verder verbreden. Daarna wil ik als allround monteur een bedrijf oprichten. Mijn eigen eenmanszaak. Ik kan iedereen aanraden om te doen wat je leuk vindt. Volg je hart, ontdek waar jij gelukkig van wordt.”

School: Gilde Opleidingen
Adres:
Postbus 1094
6040 KB Roermond
Telefoon:
(088) 468 2000Leerbedrijf: Theo de Bruyn BV
Adres:
Burgemeester van Meeuwenstraat 29
6091 ND Beek
Koen Keulers
Koen Keulers

TopTalent van Gilde Opleidingen 2022

Koen wint de titel TopTalent 2022
Koen wint de titel TopTalent 2022
Pitch tijdens TopTalent 2022 Gilde Opleidingen
Pitch tijdens TopTalent 2022 Gilde Opleidingen