Melody Mellema

Melody pakt aan!

Wordt Melody van Zone.college Landelijk Ambassadeur mbo 2021?
Volg de razend spannende competitie via YouTube.com/ditismbo.

Support mij

Melody Mellema

Deel mijn verhaalMelody Mellema

Print mijn poster

Download poster
Interview met Melody

Welke opleiding volgt de ambassadeur?

Melody volgt de opleiding bedrijfsleider paardensport- en houderij, niveau 4 bij Zone.college.

Wat is haar/zijn motivatie om voor deze opleiding te kiezen?

Melody: "Aan de hand van het mbo wil ik meer kennis opdoen over de hippische sector om zo uiteindelijk de overstap te kunnen maken naar het hbo. Al vanaf mijn 6e ben ik actief bezig met paarden in mijn vrije tijd. Aan de hand van deze opleiding wil ik meer praktijkervaring opdoen tijdens zowel de stageperiodes als op school."

"Ik wil mijn hobby combineren met mijn studie en de dingen direct in de praktijk kunnen toepassen bij mijn eigen paarden."

Welke ervaringen heeft de ambassadeur al opgedaan in haar of zijn toekomstige beroep?

"Met mijn eigen paard beoefen ik de beginnende wedstrijdsport, vooral gericht op het springen. Samen met mijn eigen paard ben ik geselecteerd voor het Hippisch Talenten Plan. Het HTC is een stichting die zich bezig houdt met de begeleiding van jonge hippische talenten en heeft als belangrijkste doel een brug te zijn tussen de brede basissport en de topsport. Helaas heb ik niet, zoals sommigen, de mogelijkheid gekregen om al van jongs af aan in de wedstrijdsport te rijden. Sinds drie jaar heb ik mijn eigen paard en ik bikkel dubbel zo hard om mijn doelen te bereiken. Mede hierdoor zijn de dingen, zoals het geselecteerd worden voor het HTC, een extra grote overwinning en geniet ik hier dubbel zo hard van. Ik train hard en probeer mijn doelen zo goed mogelijk te bereiken."

"In een van mijn stageopdrachten heb ik met een hippische duurzaamheidsscan de duurzaamheid van een manege onderzocht. Het advies was het vervangen van lampen door ledlampen, energie opwekken via windmolens en het opvangen van regenwater om daarmee de bak te besproeien."

"Tijdens een andere stage heb ik de mogelijkheid gekregen om te groomen: helpen als hulp van een Chinese en Nederlandse ruiter op internationale concoursen. Zo ben ik mee geweest naar Italië en Polen. Hier heb ik heb veel geleerd over plannen, prioriteiten stellen, nauwkeurig zijn op je eigen werk, maar ook verantwoordelijkheid nemen en zelfstandig werken. Ook heb ik geleerd om uit mijn comfortzone te stappen. Ik vind Engels best een lastige spreektaal, maar omdat ik met mijn Chinese werkgevers moest communiceren moest dit wel in het Engels, ik heb geleerd om het gewoon te doen en fouten maken mag."

"In mijn laatste studiejaar ben ik bezig met mijn instructeursopleidingen. Zo heb ik mijn aspirant examen in september behaald en ben ik nu aan de hand van een keuzedeel bezig met het niveau basissport. Vanuit mijn klas ben ik de enige die dit traject doorloopt. Ik heb gekozen voor de instructeursopleidingen, omdat dit een zeer nuttige toevoeging is aan mijn opleiding en uiteindelijke verdere loopbaan. Ik vind het leuk om voor een groep te staan en ook andere mensen iets te kunnen leren en te helpen met hun eventuele problemen bij het paardrijden."

"Ook heb ik samen met mijn medestudenten een paard gerelateerd evenement georganiseerd, wat helaas door het corona virus op een dag voorafgaand aan het evenement is geannuleerd. Dit hoorde een kleinschalig evenement te worden, maar ik heb de eigenschap dat wanneer ik iets doe, ik er het beste van wil maken. Ik heb me daarom ook ingezet voor een groter en voor mijn gevoel leuker evenement. Zo hebben we de opzet gemaakt voor een evenement met verschillende workshops en clinics van onder andere ‘bekende’ paardenmensen. Op deze dag zouden we geld ophalen voor het goede doel “Make a Wish”. Tijdens het organiseren komen mijn leiderschapskwaliteiten echt naar boven, ik zie makkelijk wat er moet gebeuren en hoe het moet gebeuren. Ik kan goed relativeren en communiceren met mijn mede studenten en andere mensen van buitenaf."

Welke dromen of plannen heeft de ambassadeur voor haar/zijn toekomst?

"Na mijn mbo-opleiding wil ik verder studeren op het hbo. Daar ga ik de opleiding Hippische bedrijfskunde doen. Dit mede omdat ik nog lang niet klaar ben met studeren. Ik wil nog veel meer leren en mij verdiepen in verschillende aspecten. Zo wil ik meer weten van bedrijfskunde en hoe ik straks het beste een bedrijf kan runnen."

"Buiten mijn studie probeer ik mijzelf zo veel mogelijk te ontwikkelen in het paardrijden en lesgeven. Zo zijn wij bezig met een eigen boerderij en willen daar kleinschalig wat handel paarden en misschien wat fokken."

"Echte dromen heb ik niet, ik leef per moment en kan daarom ook genieten van vele kleine momenten. Ik hoop nog heel lang te kunnen genieten van het paardrijden, maar hoop ook de komende 4 jaar nog te kunnen genieten van het studentenleven. Veel nieuwe mensen te leren kennen, veel dingen te zien en ontdekken en wie weet nog een mooie stage naar het buitenland."

Hoe herkennen we de ambassadeur tijdens het programma Mbo’ers Pakken Aan?

"Als ik mij op mijn gemak voel ben ik erg enthousiast, leergierig, een echte doorzetter en ga ik mijn doelen achterna. In een groep ben ik iemand die makkelijk het woord pakt, erg goed mijn mening kan verwoorden en ook mijn mening geef; wel rekening houdend met de gedachte dat de mening en de gevoelens van de andere studenten er ook toe doen."

"Als ik de mensen om mij heen zou vragen mij te omschrijven kan ik iemand zijn die super serieus en geconcentreerd met haar ding bezig kan zijn, maar ik kan ook makkelijk switchen naar de leuke gezellige gangmaker die altijd in is voor een lolletje en gezelligheid. Ik ben iemand die altijd probeert de sfeer te verbeteren."

Waarom moet zij/hij Landelijk Ambassadeur mbo worden?

"Dit is iets wat ik lastig vind om over mijzelf te zeggen, maar ik denk het volgende.
Als student hoop ik met mijn verhaal andere studenten te inspireren en te motiveren. Ik hoop studenten te motiveren om alles uit zichzelf en hun opleiding te halen. Ga een keer uit je comfortzone, doe een keer heel wat anders of doe een keer wat extra moeite om iets te bereiken."

"Ook merken we nu in de maatschappij dat er te weinig ‘praktische’ mensen zijn. Goede mbo’ers met veel praktijkervaring zijn nodig in de huidige maatschappij. Hierdoor vind ik dat het mbo in het zonnetje moet worden gezet net zoals alle belangrijke studenten die iets doen voor de maatschappij."

Motivatie van haar docent:
Melody is een vrolijke dame. Ze komt spontaan en toegankelijk over. Ze heeft een open blik en kan haar mening goed verwoorden. In de omgang is ze prettig, maar ze laat niet over zich heen lopen. Als dat nodig is kan ze doorpakken en beslissingen nemen. Ze is de kartrekker van de klas en weet wat het is om hard te werken voor iets wat je je als doel hebt gesteld. Melody is een echte doorzetter. Dit blijkt wel uit haar traject met haar paard. Ze heeft van huis uit niet onbeperkte mogelijkheden voor het uitoefenen van de paardensport. Toch haalt ze het onderste uit de kan en doet ze als enige van haar klas Orun aspirant en basissport. Daarnaast weet ze zich te selecteren voor het HTC Talenten Plan.

Wat weet bijna niemand over haar/hem?

"Ik ben begonnen op het voortgezet onderwijs in een gecombineerde mavo-havo klas. Door een achterliggende ziekte, de ziekte van Lyme, was ik veel afwezig, had ik moeite met studeren en moest ik uiteindelijk afstromen naar kader beroepsgerichte leerweg. In die beginperiode ben ik intensief behandeld voor mijn Lyme. Door mijn doorzettingsvermogen en niet tevreden zijn met een 6 heb ik cum laude kunnen slagen."

"Ook tijdens mijn mbo-opleiding is mijn Lyme zo af en toe voelbaar. Zo kan ik snel moe zijn en sommige periodes veel absent. De hippische sector is best een zware en intensieve sport. Het zijn lange dagen, weinig zitten en hard werken, maar door mijn enthousiasme, doorzettingsvermogen en steun van familie, vrienden en school vergeet ik regelmatig mijn Lyme en kan ik een normale ‘puber’ zijn."

School: Zone.college
Adres:
Postbus 190
7240 AD Lochem
Telefoon:
088 2620700Leerbedrijf: Paard, Mens en Onderwijs
Adres:
Steenwijk
Tijdens springwedstrijd
Tijdens springwedstrijd

Melody Mellema in actie tijdens een springwedstrijd.

Met paard
Met paard

Melody Mellema met haar paard.