top 10

Mitchell pakt aan!

Wordt Mitchell, student bedrijfsadministrateur, van het Regio College de ambassadeur van het mbo?
Volg de razend spannende competitie via YouTube.com/ditismbo

Support mij


Deel mijn verhaal

Interview met Mitchell

Waarom is hij/zij geselecteerd als ambassadeur?

Drie jaar geleden leerde docent Economie & Toerisme bij het Regio College Arzu Katanalp Mitchell kennen. Nadat hij zijn opleiding Administratief medewerker niveau 2 behaalde stroomde hij door naar de opleiding Financieel Medewerker niveau 3. Naar mate hij vorderde in de opleiding zag docent Arzu dat Mitchell steeds minder gemotiveerd was om de opleiding af te ronden. Na verschillende gesprekken heeft Mitchell de knop omgezet.. en hoe! Inmiddels zit Mitchell in de slotfase van de opleiding Bedrijfsadministrateur niveau 4. Na het behalen van zijn laatste examen in september start Mitchell aan de studie Accountancy duaal aan de Hogeschool Utrecht.

Dit alles bij elkaar en in combinatie met zijn inzet, houding en doorzettingsvermogen heeft ervoor gezorgd dat Arzu Uitblinker Mitchell heeft genomineerd voor het Uitblinkersgala van het Regio College. Mitchell heeft de titel Uitblinker van het Regio College door middel van een spetterende speech in de finale op het podium van het Zaantheater bemachtigd. Mitchell is een echte ambassadeur omdat hij bij alles wat hij doet niet alleen aan zijn eigen ontwikkeling denkt, maar vooral kijkt hoe hij de weg voor toekomstige studenten kan verbeteren zodat zij zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.

Welke speciale prestatie heeft hij/zij geleverd?

Mitchell is een echte ambassadeur voor het mbo, en heeft dat de afgelopen jaren ook laten zien. Naast dat Mitchell in zijn examenjaar zit houdt hij zich ook bezig met de ontwikkeling van andere studenten en toekomstige studenten.

Voor het project ‘verbeter de wereld’ voor het vak burgerschap dat Mitchell in niveau 3 heeft gedaan deed hij onderzoek naar voortijdig schoolverlaters. Dit zijn jongeren die zonder startkwalificatie (een diploma van niveau 2 of hoger) van school gaan. Het was de bedoeling dat de studenten tijdens het project met oplossingen zouden komen voor maatschappelijke problemen. Mitchell heeft het onderwerp voortijdig schoolverlaters gekozen omdat hij in zijn naaste omgeving veel jongeren kende die uitvielen zonder startkwalificatie. Zo nieuwsgierig als Mitchell is, ging hij op zoek naar de redenen achter het voortijdig schoolverlaten en keek hij ook naar wat de overheid deed om deze jongeren te helpen. Na het presenteren van zijn project kreeg Mitchell de tip om zich te richten op één punt in dit hele traject.

Mitchell koos de startkwalificatie, want hij kon er maar niet over uit dat de overheid van mening was dat voortijdig schoolverlaters na het behalen van hun startkwalificatie (niveau 2) een betere positie in de arbeidsmarkt hebben. Na wat onderzoek besloot hij de voorzitter van CNV Jongeren Semih Eski te bellen met zijn probleem. De voorzitter was verrast en nodigde Mitchell uit voor een gesprek. Na het gesprek bood Semih, Mitchell een positie aan als lid van de Werkgroep Onderwijs van CNV Jongeren zodat hij zijn punt verder kon uitwerken. Hij schreef een paper over de waarde van de startkwalificatie en bood die vervolgens weer aan bij de Voorzitter zodat die zijn lobby kon beginnen. Na een bezoek aan GroenLinks en SP in de Tweede Kamer in januari kwam het hoge woord er dan ook uit. Motie 34775-VIII-120 waarin staat de overheid jongeren met een startkwalificatie beter moet begeleiden naar de arbeidsmarkt werd aangenomen met een meerderheid van 112 zetels. En wordt inmiddels getest in 5 gemeentes.

In dit hele traject heeft Mitchell niet alleen gekeken naar wat er gebeurt als studenten uitvallen of hoe hun positie in de arbeidsmarkt is. Hij houdt zich ook bezig met de doorlopende leerlijnen vmbo-mbo. Een groot deel van de jongeren die uitvallen op het mbo of uitvallen voor het mbo, vallen uit omdat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt op het vmbo. Daarom heeft Mitchell in samenwerking met Play to Work en directeur Economie en Toerisme bij het Regio College Micha Leummens daar wat op bedacht. Namelijk een nieuwe tool genaamd Play to School die jongeren door middel van serious gaming gaat helpen aan een vervolgkeuze. Jongeren op het vmbo zullen door middel van het spelen van spelletjes een profiel op bouwen. Dit profiel wordt dan vervolgens gekoppeld aan sectoren zodat jongeren in ieder geval weten wie ze zijn en binnen welke sectoren ze het best kunnen beginnen met hun zoektocht. Het is voor jongeren belangrijk om inzichtelijk te maken waar hun krachten en verbeterpunten liggen.

Want als je eenmaal weet wie je bent, en waar je kwaliteiten liggen dan kun je opzoek naar de juiste sector waar je het naar je zin hebt en waar deze vaardigheden bij passen.

Kortom; een echte Uitblinker én ambassadeur van het Regio College én mbo!

Wat vindt de ambassadeur zelf van zijn/haar nominatie?

Mitchell vindt het een eer om als ambassadeur namens het Regio College deel te nemen aan de landelijke finale. “Ik realiseerde mij pas de ochtend nadat ik had gewonnen, dat ik ook daadwerkelijk had gewonnen. Het is een enorme beloning voor alles waar ik mij de afgelopen 2 jaar voor heb ingezet.”

“Het is voor mij nooit een doel geweest om met de projecten waar ik bij betrokken ben of met de actie die ik op zet om een persoonlijke prijs te winnen. Maar als die prijs er eenmaal is voelt het als een bekroning op je harde werk en daar ben ik heel trots op. Ik ben benieuwd naar alle mooie verhalen die de rest van Nederland over het mbo mag horen van mijn mede ambassadeurs en kijk uit naar de uitdagingen die deze nominatie met zich meebrengt.”

Wat zijn zijn/haar toekomstplannen?

In september start Mitchell met de studie Accountancy duaal aan de Hogeschool Utrecht. Het is al vanaf kleins af aan dat de financiële sector zijn aandacht heeft. Hij droomde er vroeger altijd van om directeur te worden, maar kon eigenlijk nooit beantwoorden van wat voor bedrijf.

Na persoonlijke ervaringen als leidinggevende bij een supermarktketen was het wel duidelijk dat hij de detailhandel interessant vindt. Daar was hij naar opzoek; een sector die eigenlijk altijd in beweging is en geen minuut het zelfde is. Daarom besloot hij zijn passie en ambitie te combineren en ging achter de schermen kijken bij een supermarktketen. Mitchell kreeg er geen genoeg van en besloot ook tijdens zijn laatste stage bij supermarktketens rond te kijken. Al snel werd het duidelijk welke richting hij op wilde. Hij heeft uiteindelijk voor accountancy gekozen omdat dat hem de mogelijkheid geeft om bij verschillende bedrijven mee te kijken op de financiële afdeling. Dat is voor Mitchell een leerproces hij vindt het ontzettend gaaf om binnen bedrijven het reilen en zeilen van de financiën mee te maken. Van het opstellen tot controleren van jaarrekening, tot het voeren van administratie zijn taken waar hij zich graag meer op wil richten.

Mitchell is een man met veel ambities, dat hoort hij ook het meest na afloop van zijn stages of gesprekken. Zijn werkzaamheden bij CNV Jongeren hebben hem ook een andere wereld laten zien. Een wereld die hij altijd wel stilletjes volgde maar waar hij geen directe ervaringen mee had. De wereld van de politiek, dat is ook een richting waar veel beweging in zit en die geen minuut het zelfde is. De kleine politicus in Mitchell begint zich langzaam te laten zien, daarom is hij ontzettend trots dat hij nu al ruim anderhalf jaar bij CNV Jongeren als lid van de Werkgroep Onderwijs het verschil kan en mag maken voor duizenden jongeren op het MBO, HBO of WO.

Dat brengt Mitchell tegelijkertijd soms in een lastige spagaat. Een tweede wereld waar hij duidelijk affiniteit mee heeft en ook een passie voor heeft. Maar het belangrijkste voor nu is dat hij een HBO diploma behaald en vooral door kan blijven gaan met de dingen zoals dat nu gaat. Hij blijft zich voorlopig inzetten voor jongeren op het MBO en voor jongeren in de overgang naar het MBO bij o.a. CNV Jongeren omdat iedereen recht heeft op gelijke kansen in het onderwijs.
Zijn droom om een topfunctie te bekleden blijft hij volgen omdat Mitchell het belangrijk vindt om toe te werken naar een doel. Mitchell: “Ook al is dat nu te hoog gegrepen of kom je er misschien nooit het is belangrijk om een doel te hebben want het is vaak leuker om ergens naar toe te werken. Dan er al vanaf dag 1 zijn.”

De politiek is voor Mitchell ook geen gesloten boek, maar het is voor hem belangrijk dat hij nu een studie afrond waar hij ooit op terug kan vallen. Mitchell: “Maar wie weet als de mogelijkheid zich aanbiedt, mijn stagebegeleider ziet mij al in de Tweede Kamer zitten. Maar er moet nog veel gebeuren voordat dit mogelijk is.”

Waarom vindt de stagebegeleider de ambassadeur een uitblinker?

Mitchell heeft vanaf het moment dat hij solliciteerde een enorme positieve gedachte, hij is enorm leergierig en collegiaal. Zoals hij zichzelf presenteert zie je niet vaak op zo’n leeftijd, hij weet wat ie wil bereiken in zijn leven.

Wat vindt het leerbedrijf van de nominatie?

Wij zijn er heel trots op dat wij als bedrijf een stagiaire hebben gehad die uitblinker van het jaar is geworden in Zaanstad. Hij heeft dit ook zeker verdiend. Ik zelf ben bij de finale aanwezig geweest en ik vond hem op het podium een vakman in het speechen. Echt heel knap hoe hij daar zijn pitch hield.

School: Regio College
Adres:
Cypressehout 99
1507 EK ZaandamLeerbedrijf: Detailresult Services B.V.
Adres:
Kabelweg 37
1014 BA Amsterdam