Julia pakt aan!

Wordt Julia, mbo-verpleegkundige, van Gilde Opleidingen de ambassadeur van het mbo?
Volg de razend spannende competitie via YouTube.com/ditismbo

Support mij


Deel mijn verhaalIn het middelpunt


Interview met Julia

Waarom is hij/zij geselecteerd als ambassadeur?

Henk Westbroek bezong al eens een Julia. De uit Heythuysen afkomstige Julia Velter, student Mbo-Verpleegkundige bij Gilde Zorgcollege is ook knap, maar heeft bovendien een warme persoonlijkheid, is superenthousiast en is ontzettend gepassioneerd met haar toekomstige beroep bezig.

‘Zuster’ worden was zeker geen meisjesdroom van Julia. De mensen in haar directe omgeving wisten het echter al lang dat ze geknipt was om verpleegkundige te worden. “Dat zorgzame heb ik altijd in me gehad, maar het heeft echt even geduurd voordat ik wist wat ik wilde worden”, vertelt Julia Velter (18) uit Heythuysen de dag na haar uitverkiezing tot hét TopTalent 2018 van Gilde Opleidingen.

Welke speciale prestatie heeft hij/zij geleverd?

Julia presteert bovengemiddeld tijdens haar stages. Ze zoekt naar uitdagingen en neemt haar verantwoordelijkheden. Bovendien is ze professioneel, leergierig en ze is een kanjer in het inschatten van situaties. Niet onbelangrijk binnen de zorg.

Er is over de zorg al een hele tijd veel te doen. Dat er dingen moeten veranderen staat als een paal boven water. Julia is heel stellig over wat zij vindt dat veranderd moet worden: “Er moet meer tijd komen voor cliënten en patiënten. Ze zitten echt soms om een praatje verlegen of willen een keer samen een ommetje maken buiten, maar vaak is de verpleegkundige of verzorgende binnen ‘no time’ alweer weg.” Ouderen die weinig of geen bezoek krijgen, hebben het extra nodig; een luisterend oor, een troostend woordje of gewoon even gezellig kletsen over koetjes en kalfjes. “Ik ben zelf liever een halfuur te laat klaar met mijn ronde dan dat ik als een soort Zoef de Haas door de gangen en kamers heenren en niet echt tijd heb voor mijn cliënten.” Om dit structureel te doorbreken in haar eentje zal niet gaan lukken. Maar ze wil in ieder geval het goede voorbeeld geven. Door de tijd te nemen voor cliënten. “Ik blijf bij de een wat langer, dan bij de ander. En dat doe ik de dag erna omgekeerd bijvoorbeeld. Zo hou ik het tijdverlies een beetje in de hand.”

Wat vindt de ambassadeur zelf van zijn/haar nominatie?

“helemaal niet verwacht had te winnen, maar het is een grote eer. Ik heb heel veel zin in de landelijke MBO ambassadeursverkiezing.”

Wat zijn zijn/haar toekomstplannen?

“Ik wil de zorg beter maken. En vroeg of laat hebben jullie allemaal zorg nodig.”
Julia hoopt straks in een ziekenhuis te gaan werken als verpleegkundige. “Ik wil er echt voor de mensen zijn. Iets voor hen betekenen. En niet alleen in Nederland. Ook in het buitenland ga ik mijn hulp aanbieden. Ik ben nu bezig om volgend jaar tweeëneenhalve maand stage te gaan lopen in Pretoria, de hoofdstad van Zuid-Afrika. Om daar op een school EHBO-lessen te geven aan kinderen. Je moet bij de basis beginnen.”

Waarom vindt de stagebegeleider de ambassadeur een uitblinker?

‘Julia presteert bovengemiddeld tijdens haar stages. Ze zoekt naar uitdagingen en neemt haar verantwoordelijkheden. Bovendien is ze professioneel, leergierig en ze is een kanjer in het inschatten van situaties. Niet onbelangrijk binnen de zorg.’

Wat vindt het leerbedrijf van de nominatie?

Julia loopt stage bij Sint Josef in Wessem van Stichting Proteion. Ze lopen daar allemaal met haar weg.

School: Gilde Opleidingen
Adres:
Postbus 1094
6040 KB Roermond
Telefoon:
(088) 468 2000Leerbedrijf: Sint Jozef Wessem (Proteion)
In het middelpunt
In het middelpunt

Julia tijdens het finalelied tijdens de de finale TopTalent 208 Gilde Opleidingen

Interview door Lex Uiting
Interview door Lex Uiting
Trotse Julia
Trotse Julia


Bekijk alle ambassadeurs 2018