Josja pakt aan!

Wordt Josja, student bedrijfsleider vers, van SVO vakopleiding food de ambassadeur van het mbo?
Volg de razend spannende competitie via YouTube.com/ditismbo

Support mij


Deel mijn verhaal

Interview met Josja

Waarom is hij/zij geselecteerd als ambassadeur?

Trainer-docent Chris van der Leij van SVO vakopleiding food: “Josja valt op door haar persoonlijkheid en door de activiteiten die ze onderneemt. Ze heeft liefde voor het slagersvak, passie voor food en ze is enorm enthousiast. Josja zet zich in alle opzichten in voor haar vak, werk en opleiding. Ze geeft workshops aan klanten en collega-studenten, doet vakkeuringen, bezoekt beurzen, doet mee aan vakwedstrijden en bedenkt steeds nieuwe producten. Josja gaat geen uitdaging uit de weg.”

Welke speciale prestatie heeft hij/zij geleverd?

Josja doet namens Nederland mee aan de International Young Butchers’ Competition (IYBC), een bijzonder zware vakwedstrijd. In 2018 was ze reserve-lid, in 2019 vast teamlid. In de foodwereld valt ze ook al op: door versplatform Smaak in de Zaak werd ze getipt als aanstormend talent. Niet alleen vanwege haar creativiteit en bijzondere producten, maar ook vanwege haar aanleg voor presenteren.

Wat vindt de ambassadeur zelf van zijn/haar nominatie?

Josja: “Ik vind het een hele eer dat ik genomineerd ben en ik ben blij dat ik de kans krijg om SVO en het slagersvak onder de aandacht te brengen. Ik ben zo enthousiast over mijn vak, de vakwedstrijden, mijn werk en opleidingen. Ik hoop dat ik dat over kan brengen op anderen.”

“Van mijn werkgever leer ik hoe ik werkzaamheden op een bepaalde manier moet uitvoeren. Tijdens mijn opleidingen leerde ik dat er meer wegen naar Rome leiden. Als een docent iets vertelt, kan ik dat de volgende dag meteen op mijn werk bespreken. Dan begrijp ik waarom we in onze slagerij iets hetzelfde of juist anders aanpakken. Dat zet me aan het denken over de manier waarop het slagersvak en ons bedrijf in elkaar zitten. Ik vorm zo mijn eigen mening, en volg niet zomaar wat school of het leerbedrijf vinden. Ik ben heel blij met mijn BBL-opleidingen. Voor mensen zoals ik, die geen echte studiebollen zijn maar wel erg van hun werk houden, is dit de perfecte combinatie om jezelf te ontwikkelen. Mijn mentor bij SVO en mijn leerbedrijf hebben me gemotiveerd in mijn leerproces. Alleen had ik het nooit gekund. Dat steuntje in de rug heb je soms gewoon nodig.”

Wat zijn zijn/haar toekomstplannen?

“Ik wil eerst mijn diploma halen en keihard trainen voor de IYBC. Verder heb ik het heel goed naar mijn zin bij Slagerij Biesma en daar blijf ik voorlopig lekker werken. In de toekomst zou ik graag een eigen bedrijf willen hebben, op het gebied van gezonde voeding. Ik wil dan een nieuw concept bedenken, met mooie, verantwoorde producten. Hoe dat eruit gaat zien weet ik nog niet, maar ik wil iets neerzetten wat nog niet bestaat en waar ik een heel eigen draai aan kan geven. Jezelf onderscheiden is nu eenmaal heel belangrijk.”

Waarom vindt de stagebegeleider de ambassadeur een uitblinker?

Gerke Biesma, eigenaar Slagerij Biesma in Opeinde: “Josja kwam binnen als afwashulp, maar we zagen al snel dat ze veel meer in haar mars had. Ik heb haar een slagersopleiding aangeboden, zodat zij een diploma kon halen. Inmiddels zijn we drie opleidingen verder en is ze uitgegroeid tot mijn rechterhand. Josja is enorm leergierig, ze vraagt overal naar. Ze komt altijd met nieuwe ideeën en van mij mag ze overal mee aan de slag. Van workshops geven tot bijzondere producten maken. In het begin was het zo dat ik Josja stimuleerde, maar inmiddels motiveert ze mij net zoveel met haar enthousiasme en creativiteit. Ik vind het mooi dat ze meedoet aan vakwedstrijden en we trainen samen om bepaalde vaardigheden nog verder te ontwikkelen. Josja bedenkt producten die nog nooit eerder bedacht zijn, met geweldige smaakcombinaties, en ze kan daar ook nog eens een prachtig verhaal bij vertellen. Ze is gewoon heel goed.”

Wat vindt het leerbedrijf van de nominatie?

“Ik vind het heel verdiend dat Josja genomineerd is. Ze is een inspiratie voor het slagersvak en voor collega-studenten, ze ontwikkelt zich razendsnel en ze heeft een enorme liefde voor voeding en alles wat daarbij komt kijken. Als iemand SVO en het mbo nog meer op de kaart kan zetten, dan is het Josja wel.”

School: SVO vakopleiding food
Adres:
Sleepboot 2
3991 CN Houten
Telefoon:
030 275 81 13
Website:Leerbedrijf: Slagerij Biesma
Adres:
Kommisjewei 113
9218 PD OPEINDE
Telefoon:
0512-371209